Reflexioner mitt i livet av Mia Landell
Kändisarnas film-och boktips
1:41

Efter reklamen: Kändisarnas film-och boktips

(1:41)

Slå på ljud

Tyngdlagen har börjat verka i en frånskild åklagares liv. Gravitationen drar i brösten och rumpan och magen och någonting borde man kanske göra åt det (än de där tre veckorna av intensiv träning hon orkar med en gång om året), men livet är trots allt ganska behagligt och det är som det är.

Barnen är vuxna och har flyttat ut och mannen slängde hon ut redan då hon var trettio, han var alldeles för lat och hade börjat snarka om nätterna. Men lite ensamt är det ändå, det kunde vara bra med en man ibland, gärna en som man kunde sätta på och stänga av och ställa in i garderoben när man önskar vara ensam. Men riktigt så långt har ju vetenskapen inte kommit än.

Bokredaktören: Därför ska du läsa aktuella Skymning 41

Mia Landell, Reflexioner mitt i livet (Blue)

Frågan är förstås också vad de två katterna skulle säga med en man i sängen, de har ju kommit att betrakta sängen som ett eget territorium där hon själv får sova på nåder. Och att titta in i två par kattögon under något eventuellt pågående erotiskt företagande vore förfärligt avtändande.

Enklare då att bli lycklig genom att shoppa loss, så hon köper en nyproducerad Volvo av större modell för 700 000 tusen kronor med en läderklädsel som doftar underbart, men det räcker ändå inte riktigt till. Så hon bestämmer sig för att prova en existensfilosofisk terapeut för tvåtusen kronor plus moms, som visar sig vara en ung och vacker kvinna som efter ett inledande samtal förebrår henne för köpet av Volvon och tycker att hon ska tänka mindre på materiella ting och mer söka sanningen om sig själv i sitt inre.

Här är filmerna du borde se innan du fyller 40

Hon ifrågasätter terapeutens råd och det blir lite dålig stämning en stund men sedan ler terapeuten upp sig (förmodligen med tankar på den kommande fakturan) och hon har tänder lika vita som en Hollywoodstjärnas. Men det kan inte kan vara bra att bleka tänderna i så ung ålder, när terapeuten har blivit lika gammal som hon själv kommer tänderna förmodligen ramla ut.

Mia Landell skriver med både humor och ett underliggande stråk av allvar om att hamna i medelåldern, med allt vad det innebär av kroppsligt förfall och hur man ska förhålla sig till de år man ha kvar livet. Ska man köra på i samma gamla hjulspår eller försöka att byta inriktning medan tid finns? Det är inte roligt att bli gammal, men med Mia Landell kan man i alla fall skratta (ofta högt) åt eländet!

När Mia Landell inte skriver böcker är hon verksamhetschef på en Brottsofferjour i Norrköping, och har till det också bloggen.

Mest läst