Denise Rudberg och andra böcker.
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa
1:24

Efter reklamen: 10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

(1:24)

Slå på ljud

Innerligt och klarsynt om våldsam passion

Känns kroppen en smula frusen i vintertid? Då kan nog Annie Ernaux Sinnenas tid få fart på blodsystemet igen. Ernaux skriver innerligt och klarsynt om en kvinna som drabbats av en våldsam passion, en gift man som kommer på besök då och då, när han kan smita iväg obemärkt från sin fru. Ernaux beskriver ett själsligt och fysiskt tillstånd bortom rätt eller fel, här finns ingen moral att hålla i handen. ”Jag vill inte förklara min lidelse – det skulle vara detsamma som att betrakta den som ett misstag eller något onormalt som måste rättfärdigas – utan jag vill bara exponera den.”

Annie Ernaux.

Annie Ernaux.

Mehdi Chebil [[email protected]]

Mannen, A, hon vill inte avslöja honom, finns inte längre kvar i hennes liv när hon skriver. Hon ser tillbaka på deras tid tillsammans, ”… något hade utspelats som var viktigare än allt annat jag upplevt i mitt liv: varken att föda barn, att lyckas i examen eller att resa långt bort var viktigare än detta: att gå till sängs med denne man mitt på eftermiddagen.”

Det kan ju vara något att fundera över i tider med distansarbete, betänk dock att ­Ernaux är författare, ”Ofta hade jag en känsla av att jag hängav mig åt denna passion på samma sätt som jag skulle ha skrivit en bok: samma tvingande behov av att lyckas med varje scen, samma omsorg om varje detalj”. Gärna passion men först en rejäl pension (som vi moralens väktare brukar uttrycka det)!

Sinnenas tid av Annie Ernaux (Norstedts), Roman.

Sinnenas tid av Annie Ernaux.

Sinnenas tid av Annie Ernaux.

Moberg bjuder på en formidabel tidsresa

Har vi råd med männen? Den frågan ställer sig Åsa Moberg i en krönika i Månadsjournalen 1997. ”Man har anat det länge: Det är dyrt med män. De kostar mycket pengar. Alkoholskador, våldsbrott, fotbollshuliganer och mc-ligor som kräver polisinsatser, fängelseplatser och vårdinsatser.”

Åsa Moberg.

Åsa Moberg.

Elisabeth Ohlson

Frågan känns lika relevant i dag med fängelser som bågnar av gängkriminella och narkotikahandel som slår alla rekord. Har vi råd med männen – & andra texter är en samling texter av Åsa Moberg, och det är en formidabel tidsresa hon bjuder på. Nyfiken, påläst och alltid med ett personligt tilltal har hon ömsom underhållit, ömsom retat gallfeber på läsare i över fem decennier, i början som krönikör för Aftonbladet och därefter som frilansande skribent.

6 böcker att se fram emot 2023!

I en krönika föreslår hon att Hovet borde ingå i Kyrkan, så att den som så önskar kan gå ur monarkin, i en annan föreslår hon att kommunerna borde erbjuda konstnärer och andra kulturarbetare gratis boende på landsbygden för bättre mångfald. I vuxen ålder har hon också skildrat åldrandets vedermödor, i Festberättelserna annorlunda från förr handlar det mindre om röj, mer om att ingen längre hör vad någon säger då alla har nedsatt hörsel. Att läsa Åsa Moberg är dock fortfarande ett riktigt buller och bång!

Har vi råd med männen? av Åsa Moberg (Natur&Kultur), Krönikesamling.

Har vi råd med männen? av Åsa Moberg.

Har vi råd med männen? & andra texter av Åsa Moberg.

Fler läsvärda böcker

Glada överraskningar – Råd till mig själv om livet

Lena Rydin

(Lava)

Memoarer

Glada överraskningar – Råd till mig själv om livet av Lena Rydin.

Glada överraskningar – Råd till mig själv om livet av Lena Rydin.

Lena Rydin, en gång bokredaktör för Femina, nu pensionär och fyllda åttio, har skrivit eftertänksamma, korta betraktelser om att åldras. Hon citerar proggbandet Blå Tåget, ”Livet rinner mellan fingrarna. Ta vantarna på, det går så fort.” Rydin har inga vantar på, fångar i stället tiden i text mycket fint!

Bröst och ägg– en sommarberättelse

Mieko Kawakami

(Tranan)

Roman

Bröst och ägg– en sommarberättelse av Mieko Kawakami.

Bröst och ägg– en sommarberättelse av Mieko Kawakami.

Följ med Makiko som reser från Osaka till lillasyster Natsuko i Tokyo, Makiko har bestämt sig för att göra en bröstförstoring. I sällskap har hon tonårsdottern Midoriko som slutat prata på grund av sin mammas självupptagenhet. Annorlunda, skarpsynt, om att vara kvinna i dagens Japan.

Åsne Seierstad om nya boken och livet i Afghanistan

De första tolv

Denise Rudberg

(Bookmark)

Deckare

De första tolv av Denise Rudberg.

De första tolv av Denise Rudberg.

Brott i elegant miljö är sannerligen inte eleganta, det visar Denise Rudberg med besked i kriminellt eleganta serien Elegant Crime. Här reder förundersökningsledaren Marianne Jidhoff ut en mörk historia i skolmiljö, samt tar emellanåt en liten paus med gott vin och choklad. Smakfull läsning!

Mest läst