Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Så bra är Emma Hambergs senaste boksuccé

26 apr, 2021 
AvKenneth Gysing
Fotografanna-lena ahlström
Emma Hamberg Je m'appelle Agneta
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing recenserar månadens nya böcker. Emma Hambergs nya roman Je m’appelle Agneta får toppbetyg!
Annons
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarnaBrand logo
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarna
Merete Mazzarella Från höst till höst
Annons

Från höst till höst (Schildts & Söderströms), Merete Mazzarella

Betyg: 4

Merete Mazzarella börjar skriva Från höst till höst i september 2019. Hon har en sommar bakom sig där skrivandet gått en smula i stå, där hon tänkt mer på att skriva än hon har skrivit. Det är inte likt henne, hon som alltid känt sådan lust och glädje i skrivandet. Kunde det vara åldern, börjar bokstäverna ta slut? Men så bestämmer hon sig:

”Om mindre än ett halvår fyller jag sjuttiofem. Om det skulle visa sig att det här var min sista sommar skulle jag känna djup ånger över att jag inte tog vara på den bättre.”

Merete Mazzarella, professor i litteraturhistoria vid Helsingfors universitet fram till pensionen vid sextiofem år, har många böcker bakom sig; essäer och tankeböcker med självbiografiskt inslag med titlar som Otrohetens lockelse och Om livets mening.

Nu bestämmer hon sig för att skriva om allt som berör henne för var månad under ett år. Det i sällskap med sin man, filosofen Lars Hertzberg, som hon alltid vill ha vid sin sida:

Annons

”…vi träffades så sent i livet att vi inte har råd att vara ifrån varandra.”

Det blir till en vacker, klok och livsbejakande berättelse om kärlek i coronans tid, om att åldras på ytan men vara evigt ung inuti – och om skrivandet som en upptäcksfärd genom livet.

Här hittar du (reklamlänk) Från höst till höst.

Je m’appelle Agneta (Piratförlaget), Emma Hamberg

Betyg: 5

Jag läser Emma Hambergs nya roman Je m’appelle Agneta och får omedelbar lust efter feta franska ostar och rödvin och sång av Yves Montand. Då har jag följt Agneta, 49, ner till en liten by i Provence efter att hon svarat på en märklig tidningsannons:

Annons

”Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestort hus.”

Texten visar sig vara en översättning med Google från franska till svenska, och pojken en homosexuell åttioåring som heter Einar som drabbats av demens. Agneta lämnar äkta maken Magnus hemma, en fågelskådare och frisksportare vars högsta önskan är att Agneta ska följa med på helgerna och simma i våtdräkt i iskalla hav, men Agneta vill helst bara dricka rödvin i smyg, äta franska ostar och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar. Barnen är utflugna och hör mest av sig när de behöver pengar, och jobbet som registrator på Trafikverket är intill döden tråkigt.

Hur kunde livet bli såhär? Och snart är det slut! Så Agneta tar en chans, kastar sig ut i det okända, och ingenting blir som det en gång var. Emma Hamberg skriver med udd, känsla och fin humor om att våga vara sann mot sig själv – att varje morgon ställa frågan ”How do you do, my libido?” Mår libidon inte så bra, se då till att göra någonting åt det!

Annons

Här hittar du (reklamlänk) Je m’appelle Agneta.

Ecstasy, Isabelle Bervenius

Ecstasy (Polaris), Isabelle Bervenius

Betyg: 4

Glömt bort hur det är att vara tjugo plus? Miranda pluggar beteendevetenskap, drömmer om att komma in på Konstfack, dejtar den asketiske Cykelkillen, och strular med drogartisten Adrian. Fin debut om ung längtan, drömmar, sex och hjärtan som går i krasch.

Mannen som älskade Sibirien, Roy Jacobsen och Anneliese Pitz.

Mannen som älskade Sibirien (Norstedts), Roy Jacobsen, Anneliese Pitz

Betyg: 4

Annons

Det fanns en tid då världen fortfarande var väldig och oöverskådlig. I slutet av 1800-talet beger sig den unge tysken Fritz Dörries till Sibirien för att fånga sällsynta fjärilar. Fascinerande och inspirerande om att leva i samklang med naturen.

Här hittar du (reklamlänk) Mannen som älskade Sibirien.

Min vän Natalia (Norstedts), Laura Lindstedt

Betyg: 4

Natalia söker upp en terapeut för att få hjälp med sitt sexliv, hon har haft många sexuella relationer men ingen tycks hålla i längden. Spännande om fantasins förhållande till verkligheten, och en terapeuts förhållande till sin klient.

Annons

Vem har sagt något om kärlek? (Rabén&Sjögren), Elaf Ali

Betyg: 4

Elaf Ali, född i Bagdad 1987, svensk journalist som jobbat som programledare på SVT, skriver starkt och modigt självbiografiskt om en uppväxt med hedersförtryck och kampen för att göra upp med både sin och föräldrarnas världsbild och historia.

Här hittar du (reklamlänk) Vem har sagt något om kärlek?.

Månadens pockettips!

Mytomanen, Sofie Sarenbrandt. Pocket.

Mytomanen (Bookmark), Sofie Sarenbrant

Annons

Brutal spänning då en pojke hittas död efter en orienteringsdag. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng som rånat jämnåriga. Kriminalinspektör Emma Sköld tar tag i ett fall som visar sig knepigare än det ser ut.

Dyngkåt och hur helig som helst + Avig Maria, Mia Skäringer

Dyngkåt och hur helig som helst och Avig Maria (Forum), Mia Skäringer

Samlingsvolym där Skäringer stilsäkert och med mycket humor skärskådar kvinnorollen, kärleken och hur man bäst gör för att få vara sig själv.

Annons
Året med 13 månader, Åsa Linderborg

Året med 13 månader (Polaris), Åsa Linderborg

Stark, självprövande, polemisk dagbok av Aftonbladets tidigare kulturchef. Strax innan hon fyller 50 lämnar mannen hon älskar henne, fyra dagar senare anklagas hon för att ha orsakat ett självmord.

Här hittar du (reklamlänk) Året med 13 månader.

Annons