Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Så bra är Lars Noréns sista dagbok

13 dec, 2022 
AvKenneth Gysing
Lars Noréns sista dagbok och fler böcker.
Lars Noréns sista dagbok är extremt rörande och spännande. Fem andra spännande och läsvärda böcker tipsas det även om av Feminas Kenneth Gysing.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Noréns sista dagbok lika spännande som rörande

Så dimper den ner i brevlådan, sista delen i Lars Noréns mäktiga svit av dagböcker (med början 2000). De tidigare snittade på 1 000 sidor per volym, den här är betydligt tunnare, 224 sidor.

Lars Norén.
Lars Norén.

Återigen får vi dela liv med Lars Norén i vardagen; hur han sliter med en ny pjäs, går ut med soporna, beställer en ny kavaj på nätet, ondgör sig över en och annan kritiker, hämtar och lämnar högt älskade dottern S (här i ­tioårsåldern) på skolan, köper en ny lägenhet i Hammarby sjöstad utan att ha fått den egna såld och ängslas för att bli bostadslös och hamna på gatan, parallellt grubblande över det existentiella med filosofen Heidegger som handledare.

Annons

Man kommer en mångbottnad, komplicerad människa nära, genial dramatiker och gnällig gubbe i ett och samma, det är lika spännande som rörande. Men nu har Lars Norén skrivit klart, sista anteckningen är ­daterad 20 december 2020. ”Ett skeppsbrott förlorar sin mening om det pågår för länge. Nu har det snart blivit tio månader. – Det lyser blekt över vattnet och fasaderna på den motsatta stranden.” Den 26 januari året därpå går Lars Norén bort i sviterna av covid, sjuttiosex år gammal. Det skulle dock inte förvåna om han fortsätter med dagboken på den motsatta stranden – Karon månde bäva!

En dramatikers dagbok 20192020 av Lars Norén.
En dramatikers dagbok 20192020 av Lars Norén.

EN DRAMATIKERS DAGBOK 20192020

Annons

Lars Norén

(Albert Bonniers förlag)

Dagbok

Oroande och mystiskt om kinesiskt vardagsliv

Att läsa Can Xues Kärlek i det nya årtusendet är att falla in i ett annat tänkande, ett annat varande än vanlig svensk vardag. Orden tar ovanliga vägar, det är lika spännande som oroande, här anas en gåta att lösa ­(men finns något svar?).

Can Xue.
Can Xue.

Can Xue är en kinesisk författare som skriver om kinesisk vardag, fast i Xues tappning (och regimens missnöje) en vardag utöver den vanliga. Hos Can Xue lever de döda sida vid sida med de levande ute på landsbygden, här drömmer kvinnor, trötta på det slitsamma arbetet på en bomullsfabrik, om att få arbeta på en bordell där det finns varma källor att bada i efter ”arbetspassen”.

Annons

Läsaren möter änkan Niu Cuilan, trettiofem år gammal, vars make gått bort åtta år tidigare, nöjd med sitt nya liv växlar hon mellan fyra olika älskare. Men när hon träffar farbror Wei (som inte är någon farbror till Cuilan) gör hon sig av med de andra älskarna, farbror Wei (fyrtioåtta år, gift tvåbarnsfar), är mer förfaren i kärlekskonsten och Cuilian ”uppskattade kvalitet i sexlivet”.

Can Xues sätt att skriva har kallats för ”gotisk realism”, själv säger hon sig skriva om själen och det inre sinnet. Romantiken kan synas en smula praktiskt inriktad med västerländska mått mätt, men mellan raderna anas något annat – en gåta som väntar på svar!

Kärlek i det nya årtusendet av Can Xue.
Kärlek i det nya årtusendet av Can Xue.

KÄRLEK I DET NYA ÅRTUSENDET

Annons

Can Xue

(Albert Bonniers förlag)

ROMAN

Fler läsvärda böcker

LUCIAS SISTA RESA

Vetle Lid Larssen

(Polaris)

ROMAN

Lucias sista resa av Vetle Lid Larssen.
Lucias sista resa av Vetle Lid Larssen.

Norske författaren Vetle Lid Larssen bjuder inte på någon julstämning med historien om sjuttonåriga Lucia som avrättas brutalt på Sicilien 304 e Kr (senare upphöjd till helgon, Sankta Lucia). Spännande, våldsamt om kvarlevornas resa genom historien, där hårdföre vikingen Harald Hårdråde har en viktig roll.

KAIROS

Jenny Erpenbeck

(Albert Bonniers förlag)

ROMAN

Kairos av Jenny Erpenbeck.
Kairos av Jenny Erpenbeck.

Nittonåriga Katharina möter trettiofyra år äldre Hans på en buss vid Alexanderplatz i Östtyskland en fredag i juli 1986, de inleder en passionerad kärlekshistoria i en tid och i en miljö som känns oerhört avlägsen. Hisnande tidsresa, vackert om knepig kärlek som faller samman med Berlin­murens fall.

Annons

DET GLÖMDA BARNET

Donna Leon

(Forum)

KRIMINALROMAN

Det glömda barnet av Donna Leon.
Det glömda barnet av Donna Leon.

Fint är att fly vintermörkret och fara till Venedig och hälsa på kommissarie Brunetti som här reder ut ett fall där en dövstum man hittas död på en kemtvätt. Vad som till en början ser ut att vara en överdos av sömnmedel visar sig vara något helt annat. Läses med fördel i sällskap med en tiramisù!

VOLODYMYR ZELENSKYJ – I huvudet på en hjälte

Régis Genté, Stéphanine Siohan

(Polaris)

BIOGRAFI

Volodymyr Zelenskyj - I huvudet på en hjälte av Régis Genté och Stéphanine Siohan.
Volodymyr Zelenskyj - I huvudet på en hjälte av Régis Genté och Stéphanine Siohan.

När rapporterna om kriget i Ukraina får hjärtat att sjunka i bröstet, ger Zelenskyj hopp (klädd i t-shirt vid skrivbordet i Kiev) om att Ukraina ska stå emot Putins krigsterror. Två franska krigskorrespondenter gör här ett djuplodande porträtt av människan Zelenskyj, skådespelaren som blev president.

Annons

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons