Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Så bra är Nina Wähäs bok – experten recenserar

10 feb, 2022 
AvKenneth Gysing
En mycket filmisk roman om kärlek och vänskap mellan två kvinnor. Plus andra tips på spännande böcker från Feminas bokexpert, bland andra Jan Guillous nya bok Den som dödade helvetets änglar.
Annons
The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Babetta av Nina Wähä.

Babetta Nina Wähä (Norstedts)

Nina Wähä hyllades stort för romanen Testamente, ett släktdrama som utspelade sig i Tornedalen. I nya Babetta är spelplatsen förflyttad till bergen ovanför Rivieran i Sydfrankrike. Dit anländer Katja, inbjuden av bästa vännen Lou, firad filmstjärna som bor där i ett smärre palats tillsammans med världsberömda (och mer än dubbelt så gamla) filmfotografen Renaud.

Katja och Lou, vänner sedan gymnasiet, drömde båda om att bli skådespelare. Lou gjorde succé redan som nittonåring i filmen Babetta, Katja hankade sig fram med extrajobb, och började till slut studera filmvetenskap. Hon har alltid stått i skuggan av Lou, men också alltid älskat henne som sin bästa vän.

När hon blir inbjuden till Frankrike är de några år över trettio, kontakten har varit sporadisk under många år. Men när Lou kallar kommer Katja. ”För jag älskar henne, hämningslöst så jag skäms älskar jag henne. Och det är hon som har placerat den i mig, besattheten, kärleken.” Och vad vill Lou? Något är det, något outtalat, det känner Katja.

Annons

Wähä skriver fint om kärlek och vänskap mellan två kvinnor och maktbalansen där­emellan. Till det svartsjuka, ond bråd död och osminkade inblickar i filmbranschens mörkare vrår. En mycket filmisk roman – läses lämpligen med popcorn som tilltugg!

Äpplet faller inte av Liane Moriarty.

Äpplet faller inte Liane Moriarty (Albert Bonniers förlag)

Familjen Delaney är välkänd, aktad och avundad i staden de bor. Stan och Joy Delaney har varit gifta i femtio år, fostrat fyra barn och spelat tennis på hög nivå. Efter tenniskarriären startade de (framför allt då Stan, Joy var hemma med barnen) en framgångsrik tennis­akademi, som de sålde inför pensionen.

Men några veckor innan Joy ska fira sin sjuttioårsdag försvinner hon spårlöst. En granne har hört Joy och Stan gräla innan försvinnandet. Har Stan tagit livet av Joy, och gömt kroppen? Det som under alla år har tyckts vara det perfekta paret, var det bara en fasad? Det är utgångspunkten för Liane Moriartys spännande familje- och relationsdrama där berättelsen växlar mellan olika tidsplan – Joy och Stan och de fyra barnen mejslas gradvis fram över 550 sidor till komplexa, mångbottnade karaktärer.

Annons

Inget av barnen blev någon tennisstjärna, som föräldrarna hoppats på, och vad har egentligen Joy gått och burit på för känslor under alla år? Hon som hade alla förutsättningar att bli en internationell tennisstjärna men steg åt sidan och valde familjen när hon blev gravid. Till det massor av mystik, passionerat vuxensex och stilfull tennis – Moriarty dundrar in många serveess i den här romanen!

Fler boktips!

Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley.

Mitt namn är Firekeeper Angeline Boulley (Gondol)

KRIMINALROMAN

Daunis Fontaine, hälften ojibwaindian, hälften vit (resultatet av en hockeyspelande pappa och en vit tonårsflicka från rik släkt), slits mellan de olika släkterna samtidigt som hon dras in i en knarkhärva med dåligt knark som skördar offer. Hon går motvilligt med på att hjälpa FBI att spåra knarksäljaren. Stilfull spänning i ovanlig miljö.

Dunning-Kruger-effekten av Andrés Stoopendaal.

Dunning-Kruger-­effekten Andrés Stoopendaal (Norstedts)

ROMAN

Fenomenalt filosofiskt finlir med högt underhållningsvärde uppstår när namnlös huvudperson med flickvän Maria bjuder hem vännerna Otto och Agnes på middag, olyckliga då deras katt ramlat ut ur fönstret. Gräl uppstår; om mansroller, om könsroller, om överdrivna känslor för en katt.

Den som dödade helvetets änglar av Jan Guillou.

Den som dödade ­helvetets änglar Jan Guillou (Piratförlaget)

KRIMINALROMAN

Jan Guillous alter ego Erik Ponti står vid en skrivpulpet och låter bläcket rinna fritt (dålig rygg gör maskinskrivning omöjligt). Fram växer en memoar med glatt gubbgrinig samtidskritik samt en rafflande kriminalhistoria där super­agenten Carl Hamilton, 67, gör strålande comeback (nyopererad höft till trots).

Karons Tunnelbana av Ida Linde.

Karons tunnelbana Ida Linde (Norstedts)

Poesi

Tunnelbanan kommer aldrig bli sig lik (!) efter att man färdats där med färjkarlen Karon som chaufför på väg mot dödsriket i Ida Lindes nya diktsamling. Karon, förare i nagellack och strumpbyxor önskar kunna köra tåget baklänges, men det går ju inte. Vackert om liv, vardagar, död.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons