Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Så bra är uppföljaren till succén Ålevangeliet

12 sep, 2022 
AvKenneth Gysing
Böcker september.
Peter Svensson, författaren till succén Ålevangeliet är tillbaka med en ny bok, Den lodande människan. Feminas Kenneth Gysing tipsar även om andra läsvärda böcker.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Svensson djupdyker efter både ny och gammal kunskap

Patrik Svensson vann många läsande hjärtan världen över med debuten Ålevangeliet för ett par år sedan, där han gick på djupet med den märkliga ålens förunderliga levnad, både i folkmedvetande och ute i världshaven.

Patrik Svensson.
Patrik Svensson.

Med Den lodande människan håller han sig kvar vid haven, den här gången skriver han vindlande essäer om havets lockelse på människan, om människor som i alla tider och av olika orsaker drivits att söka sig ut på öppet hav. Hur man började loda havsdjupen på olika sätt, havet som täcker sjuttio procent av jordens yta och med landskap och rymder där under ytan som bebodda av varelser som vi fortfarande vet så lite om. Han citerar marinbiologen Rachel Carson som skrev ”de hemligheter som döljes nere i havets djupa och virvlande avgrunder är större än alla dem som vi redan har löst”.

Annons

Den lodande människan är också den sökande människan, den nyfikna människan som vill veta vad som finns bakom, som enträget och i alla sammanhang söker efter ny kunskap, som strävar efter att förstå sig själv och sin plats i tillvaron. Till den kategorin får man nog räkna Patrik Svensson, som här söker fram gammal kunskap ur historiens djup, och gör den till ny. Det är ett sant nöje att befinna sig i Svenssons sällskap!

DEN LODANDE MÄNNISKAN

Patrik Svensson

(Albert Bonniers förlag)

Essäer

Den lodande människan av Patrik Svensson.
Den lodande människan av Patrik Svensson.
Annons

Innerlig och berörande äreräddning av kulturmannen

Sofie är praktikant på det stora förlaget Rydéns, där Gunnar, äldre, vit och bildad man, chef för utgivningen på den skönlitterära avdelningen, tar Sofie under sina vingars skugga. Han ser någonting i Sofie, som han känner igen hos sig själv. De kommer båda från enkla förhållanden, men en passionerad kärlek till litteratur har tagit dem till den arbetsplats där de nu befinner sig. När Gunnar kom till förlaget som ung startade han upp en serie för kvalitetslitteratur under beteckningen ”Andromeda” där unga författare snart stod på kö för att bli publicerade.

Therese Bohman.
Therese Bohman.

Varje torsdagseftermiddag går Gunnar och Sofie till restaurang Bakfickan, äter middag, delar på en flaska chablis och diskuterar litteratur. I första delen av romanen för Sofie ordet, vid ett möte säger hon till Gunnar: ”’Jag älskar när män förklarar saker för mig’, sa jag och vi skrattade åt det eftersom det lät som ett skämt, trots att det inte var det”.

Annons

Therese Bohman gör här något av en äreräddning av den i samtiden så förkättrade ”kulturmannen” samt skriver en glödande kärleksförklaring till litteraturen i stort, ”ett av de mest förfinade sätt att höja sig över naturen som mänskligheten åstadkommit”. Innerligt, berörande – och nog aningens provocerande inför ett och annat öga!

ANDROMEDA

Therese Bohman

(Norstedts)

ROMAN

Fler läsvärda boktips

UPPERCLASS

Catharina af Sandeberg

(Lava förlag)

ROMAN

Upperclass av Catharina af Sandberg.
Upperclass av Catharina af Sandberg.

Louise Oxenstierna tycker sig lycklig i livet; lysande karriär som jurist, tre barn, snäll man, hus på Lidingö, sommarhus i skärgården. Men så möter hon den karismatiske finansmannen Viktor Moss och faller hjälplöst. Praktfullt passionsdrama i överklassmiljö, i en malström av åtrå, otro och bubblande champagne!

Annons

ALLT SOM JAG FINNER SKA JAG FINNA I ER

Malin Ekman

(Albert Bonniers förlag)

ROMAN

Allt som jag finner ska jag finna i er av Malin Ekman.
Allt som jag finner ska jag finna i er av Malin Ekman.

En dotter betraktar sin mamma, beskriver mamman. I mamman ser hon mormodern, och i mamman och mormodern delar av sig själv. Malin Ekman, till vardags korrespondent i USA för Svenska Dagbladet, debuterar finstämt med en roman om bördan av föräldrars arv och att våga leva sitt eget liv.

KALLMYREN

Liza Marklund

(Piratförlaget)

KRIMINALROMAN

Kallmyren av Liza Marklund.
Kallmyren av Liza Marklund.

Wiking Stormberg är polis i Stenträsk, långt uppe i norr. Året 1990 försvinner hans fru Helena med deras babydotter i famnen. Dottern återfinns levande på en myr, men frun återfinns aldrig. Trettio år senare får han ett brev med Helenas handstil. Hög spänning och mystik med Marklund i högform!

Annons

DÖR FÖR DIG

Ann Edliden

(Piratförlaget)

ROMAN

Dör för dig av Anna Edliden.
Dör för dig av Anna Edliden.

Vilma har sagt upp sig från sitt städjobb, flyttat från Göteborg till Stockholm, och blivit assistent åt Tess Dunkel, framgångsrik influencer och entreprenör. Vilma dras in i en värld av glittriga fester och skrupellös jakt på (blogg) följare. Kvickt, skarpt och underhållande om vår Sköna Nya Värld!

BLODSBRÖDER

Arttu Touminen

(Lind&Co)

Blodsbröder av Arttu Touminen.
Blodsbröder av Arttu Touminen.

Hårdkokt kriminalhistoria om två pojkar som växer upp på 80-talet, blir vänner trots olika bakgrund. Den ene blir kriminell, den andre polis. Ett mord för dem samman igen, tio år senare. Välskriven, mångbottnad, spännande!

Annons

EFTER REGN

Lucy Dillon

(Forum)

Efter regn av Lucy Dillon.
Efter regn av Lucy Dillon.

En riktig hjärtevärmare där terapeuten Tara Hunter, med trasslig pojkvän, råkar på stjärnrådgivaren Dr David Dallo­way som kan läsa av andra människors tankar. Tara vill ha tankarna för sig själv, men tänker ­annorlunda när de börjar ta romantisk riktning!

NATTENS DROTTNING

Simona Arnstedt

(Forum)

Nattens drottning av Simona Arnstedt.
Nattens drottning av Simona Arnstedt.

Karismatiska nattklubbsdrottningen Kate Ekberg möter Jacob Grim, bankchef med bister blick och dubbelknäppt kostym. Två motpoler som det plötsligt slår gnistor emellan. Passionerat om att våga göra sig sårbar inför en annan människa!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons