Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Här är de bästa julklappsböckerna

28 nov, 2022 
Avkenneth gysing
Julklappsböcker.
Fyll klapparna med läslust! Feminas bokredaktör tipsar om de bästa hårda gåvorna.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Volodymyr Zelenskyj – I huvudet på en hjälte

Régis Genté, Stéphane Siohan (Polaris)

Volodymyr Zelenskyj – I huvudet på en hjälte av Régis Genté och Stéphane Siohan.
Volodymyr Zelenskyj – I huvudet på en hjälte av Régis Genté och Stéphane Siohan.

Vem är han egentligen, Volodymyr Zelenskyj, skådespelaren som blev president och ansiktet utåt för Ukrainas motstånd mot Putins hänsynslösa invasion av landet? Lysande biografi skriven av franska krigskorrespondenterna Régis Genté och Stéphane Siohan – på plats i Ukraina.

Annons

Lucias sista resa

Vetle Lid Larssen (Polaris)

Lucias sista resa av Vetle Lid Larssen.
Lucias sista resa av Vetle Lid Larssen.

Det är långt till lussebullar, Staffans stalle­drängar och julemys i norske Vetle Lid Larssens berättelse om unga kvinnan Lucia som blir brutalt avrättad på Sicilien år 304. Författaren följer Santa Lucias kvarlevor genom historien, via män som vikingen Harald Hårdråde och Napoleon. Lysande kulturhistorisk äventyrsberättelse!

Selmas jul

Selma Lagerlöf (Romanus & Selling)

Selmas jul av Selma Lagerlöf.
Selmas jul av Selma Lagerlöf.

Det var inte bättre förr, men julsagorna höll en klass för sig (åtminstone de skrivna av Selma Lagerlöf). Här får vi 24 av Selmas mest älskade julberättelser i nytryck. Möt Tomten på Töreby, En underlig julgäst – och andra ljuvligt juliga berättelser!

Annons

Männen

Sandra Newman (Sekwa)

Männen av Sandra Newman.
Männen av Sandra Newman.

Tänk om alla män försvann från ­jordens yta? Det händer när Jane Pearson är ute och campar med make och femårige son, när hon vaknar på morgonen är hon ensam i tältet, och alla män i världen visar sig spårlöst försvunna. Kvinnorna tvingas bygga upp ett nytt samhälle utan män – men så öppnar sig en möjlighet att få männen tillbaka.

Låtskrivarkonsten

Bob Dylan (Albert Bonniers förlag)

Låtskrivarkonsten av Bob Dylan.
Låtskrivarkonsten av Bob Dylan.

Hur kommer en låt till? Hur tänker man, hur gör man? Här öppnar Bob Dylan portarna till sitt eget tänkande om text och musik, och analyserar i sextio vindlande essäer olika favoritlåtar. En fantastisk bok för alla som älskar Bob Dylan – och för alla som älskar (pop)musik. Det är Dylans första bok sedan den hyllade självbiografin 2004 – ett perfekt komplement till julens Små grodorna och Nu tändas tusen juleljus!

Annons

De första tolv

Denise Rudberg (Bookmark)

De första tolv av Denise Rudberg.
De första tolv av Denise Rudberg.

Denise Rudberg bjuder på synnerligen ”elegant crime” där åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff (55 plus, livsnjutare och lagom överklassig) reder ut bedrägerier och klockrån på öfre Östermalm.

Annons

En grön jul

Malin Landqvist (Max Ström)

En grön jul av Malin Landqvist.
En grön jul av Malin Landqvist.

Tomten ska förstås vara fortsatt röd i klädseln, men i matväg kan det vara lämpligt att tänka lite mera grönt. Malin Landqvist, hyllad matskribent, ger tips på juliga, gröna alternativ till det traditionella julbordet, som saffrans­potatissallad, apelsinfikon och ingefärsdoftande päronmarmelad.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons