Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

10 platser med utomhuskonst värda ett besök

15 jul, 2021 
AvEmma Gray Munthe
Besök skulpturer Sverige
Sverige kryllar av utomhuskonst att upptäcka. Feminas Emma Gray Munthe har letat upp 10 ställen värda ett besök, där konsten är så rätt – eller fel – placerad att hon blir yr.
Annons
8 härliga hemestertipsBrand logo
8 härliga hemestertips

Fel sak på fel plats. Ibland kan en lyckad krock mellan konst och natur eller konst och stadsmiljö göra en så tagen att man blir lite yr. En jättestaty i skogen – som Charlotte Gyllenhammars Ute, jätte – eller en miniatyrvärld i kullerstenshöjd, som Anonymouses gatukonst i Malmö. Det är någonting med skalorna och det oväntade som ger svindel. Vanliga parkstatyer som föreställer säkert väldigt viktiga personer registrerar jag sällan, men det verkar vara omöjligt för mig (och många andra) att gå förbi Marie-Louise Ekmans Margaretha Krook-skulptur utanför Dramaten utan att stanna till. Helst klappa på henne. Rätt konst, på helt rätt plats – och i sommar tänkte jag leta upp mer.

Annons

2021 tar jag (förhoppningsvis) tag i den ständiga sommarplanen att utforska mer av staden jag bor i och laddar ner appar och kartor över Stockholms offentliga konst och cyklar hit och dit. Betar av de brutalbetongbyggnader i stan med omnejd som jag inte sett i verkligheten, men som ser magiska ut på bild. Värmer upp inför Sigurd Lewerentz – Dödens och livets arkitekt-utställningen på Ark Des med att åka och titta igen på Markuskyrkan i Björkhagen som han ritade.

Natur, kultur, möjlighet till en tur – i sommar är det utomhuskonst som gäller, corona eller ej. Utforska den offentliga konsten där ni bor, eller vallfärda till något av de här tio ställena. Kanske blir ni yra av fel sak på fel plats eller rätt konst på helt rätt plats.

10 tips på utomhuskonst att upptäcka

Wanås konst i Knislinge

Rana Begums tegelstig i Knislinge.
Rana Begums tegelstig.

Varje år bjuds internationella konstnärer in för att skapa konst i bokskogen runt Wanås slott, och i dag finns 70 permanenta verk av bland andra Jenny Holzer och Yoko Ono i samlingen. I en av sommarens stora utställningar jobbar Rana Begum storskaligt, och hennes 300 meter långa tegelstig leder besökarna ut i skulpturparken. Parken är öppen kl 10–17 alla dagar, året runt. Kaféet är öppet dagligen samma tider fram till den 3 oktober.

Annons

Pilane på Tjörn

Pilane på Tjörn
Giant of Salt av Coderch & Malavia.

I skulpturparken som 2016 utnämndes av The Guardian till en av Europas bästa rör man sig fritt i ett levande beteslandskap eller på upptrampade stigar över ängar och berg. Skulptur i Pilane 2021 – med bland annat Giant of Salt av Coderch & Malavia – pågår fram till den 26 september. I år firar man också 15 år med en utställning i utställningen: Standing On The Land av internationellt framstående Sean Scully. Under sommaren är det öppet dagligen kl 9–19.

Annons

Galleri Arnstedt i Östra Karup

Konst på Galleri Arnstedt
Konst på Galleri Arnstedt.

Runt galleriet finns en mysig trädgård som rymmer ett tjugotal skulpturer, där nyutexaminerade konstnärer från Konsthögskolan i Malmö blandas med etablerade som Peter Frie och Lars Englund. Här hittar man också en bläckfisk av Thale Vangen, som kallades ”systerdotterdotter till Louise Bourgeois” när hon i år tilldelades ett av Sveriges största konststipendier. Öppettider under sommaren: tisdag–söndag kl 12–17.

Annons

Artipelag i Stockholms skärgård

Lars Nilsson på Artipilag.

Den permanenta utomhusutställningen går att ta del av från den runt 800 meter långa och hjulvänliga strandpromenaden som slingrar sig förbi bryggor, skog och äng. Här finns både nordiska och internationella konstnärer, till exempel kan man hitta verk av Maria Miesenberger, Lars Nilsson, Klara Kristalova och Per Kirkeby. 2017 fick Artipelag välförtjänt Stora turismpriset. Konstutställningar och kafé har öppet tisdag–söndag kl 11–17.

Annons

Örebro Open Art i Örebro

Örebro Open Art
I Örebro fylls hela staden av konst!

Vartannat år tar runt 50 konstnärer från hela världen över Örebros gator, torg, parker, fasader och vatten under tre månader. Nästa Open Art hålls 2022, men så länge kan man ladda ner en karta och leta upp de många verk som köpts in och finns kvar runt om i stan. I ett lokalt hållbarhetsprojekt har Open Art i år också medverkat kring färgsprakande markmålningar av den amerikanska konstnärsduon Jessie & Katey på gång- och cykelbanor i city.

Annons

Umedalens skulpturpark i Umeå

Umeå skulpturpark, skulpturer.
I Umeå finns ett 40-tal skulpturer att se.

I området runt det före detta mentalsjukhuset några kilometer från centrala Umeå hittar man ett 40-tal skulpturer i den permanenta utställning där verk av bland andra Mirosaw Baka, Louise Bourgeois, Tony Cragg, Antony Gormley, Anish Kapoor och Clay Ketter ingår. Parken är öppen dygnet runt, året runt. Varje söndag fram till och med augusti erbjuder Bistro Le Garage ett paket med drink, guidad tur och 3-rättersmiddag.

Annons

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Borås Art Biennial i Borås

Ljusinstallation, Borås art biennial
Vacker ljusinstallation i Borås.

Som en del av firandet av Borås 400-årsjubileum växer den internationella skulpturbiennalen och byter namn till Borås Art Biennial. Totalt medverkar 26 konstnärer i utställningen Deep listening for longing, som pågår fram till den 26 september. En flytande paviljong är anlagd på Viskan, ovanför Stora torget svävar Janet Echelmans enorma verk och övriga finns utspridda runt om i centrala Borås – en stor del av dem nyproducerade och skapade på plats.

Annons

Offentlig konst i Växjö

Konstverket Jag tänker på mej själv av Marie-Louise de Geer.
Konstverket Jag tänker på mej själv av Marie-Louise de Geer finns att se i Växjö.

I Växjö finns flera konststråk att utforska. Ladda ner en karta eller använd appen Offentlig konst i Växjö, där ett hundratal verk finns samlade med bilder, fördjupande texter och utstakade slingor genom centrum, campus och runt sjöarna Växjösjön och Trummen. Längs Sandgärdsgatan hittar man glaskonst, utanför Växjö konsthall står Marianne Lindberg de Geers omtalade Jag tänker på mig själv och vid Växjösjöns södra strand balanserar Torbjörn Johanssons Alla var där.

Annons

Konst på hög i Kumla

Konst på hög i Kumla
Kent Karlsson har skapat detta konstverk som finns på Konst på hög i Kumla.

På en slagghög – Kvarntorpshögen är ett av Sveriges största industriminnen – utanför Kumla hittar man både otrolig utsikt och en mäktig samling skulpturer. Här finns ett 30-tal verk av flera av landets främsta konstnärer, bland andra Peter Johansson, Lenny Clarhäll, Maria Miesenberger och Anders Krisàr. Fram till den 30 september är bommen till bilvägen öppen dagligen kl 10–19.30, men skulpturutställningen kan besökas till fots dygnet runt via vägen eller den 427 steg långa trätrappan.

Annons
Konstnären Lars Lerin på Konst på hög, men han är inte konstverket.
Konstnären Lars Lerin på Konst på hög, men han är inte konstverket.

Här kan du även se konstnären Marc Broos, hans fru Karin Broos och Lars Lerin som plastfigurer letar efter det konstverk – en modell av Josef Fritzls källare – som Marc Broos grävt ner. Modellen, inte gruppen, är själva verket.

Kivik Art Centre i Kivik

Himlatrappan av Gert Wingårdh, 2013 i Kivik.
Himlatrappan av Gert Wingårdh, 2013

2020 ökade besökssiffrorna med 50 procent jämfört med sommaren innan, och de som klev innanför den nya stålcontainerentrén kunde ta del av parkens speciella krock mellan skulptur, arkitektur och natur. Antony Gormleys och David Chipperfields brutalvackra torn Sculpture for the Subjective Experience of Architecture fick visserligen en hel del uppmärksamhet i och med att det stod

i centrum för rättstvisten med Ulf Lundell – men det förtjänar ännu mer. Öppet 11–17 alla dagar fram till 29 augusti, med guidade visningar varje lördag kl 14.

Annons