Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Stora krisen för Kenza Zouitens Ivyrevel – har mångmiljonskulder

06 jul, 2020 
AvAnais Gonzalez Cruz
kenza-zouiten-elle
Coronapandemin har slagit hårt mot Kenza Zouiten Subosics modeföretag Ivyrevel. Efter att H&M och Zalando sålt sina aktier och lämnat styrelsen tampas man nu med enorma skulder.
Annons

2012 startade influencern Kenza Zouiten Subosic Ivyrevel, ett modeföretag som hon bland annat driver med sin make Aleks. 2016 släpptes nyheten att H&M köpt aktier i företaget och året därpå gick även Zalando in i satsningen.

Men försäljningen har gått trögt. Såväl de fysiska butikerna som e-handeln har länge brottats med stora förluster och i början av året valde klädjättarna att sälja sina aktier och lämna styrelsen för klädbolaget:

”H&M-gruppen och Zalando säljer tillbaka sina ägarandelar till Ivyrevels grundare och kommer därför inte längre sitta kvar i bolagets styrelse. Samarbetet mellan H&M-gruppen, Zalando och Ivyrevel har varit lärorikt för alla parter och nu önskar vi dem all lycka i det framtida arbetet”, skrev H&M i ett mejl till sajten Breakit när nyheten blev officiell.

En bild på Kenza Zouiten Subosic och maken Aleks.
Kenza Zouiten Subosics modeföretag Ivyrevel, som även drivs av hennes make Aleks, har just nu stora ekonomiska svårigheter.

”Vi kommer att behöva göra vissa förändringar”

Sedan dess har det bara gått sämre. Efter att coronapandemin slog till har Ivyrevel beviljats en rekonstruktion, eftersom man inte kunnat betala ut lön till de 29 anställda:

Annons

”Som resten av modebranschen har vi drabbats hårt av den rådande coronapandemin. På grund av detta är den enda vägen framåt för oss att rekonstruera Ivyrevel. Vi tror fortfarande starkt på Ivyrevel och vad framtiden har att erbjuda men vi kommer att behöva göra vissa förändringar i och med hur världen ser ut i dagsläget”, skrev Kenza Zouiten Subosic i ett sms till Aftonbladet i maj.

Då sattes deadlinen av rekonstruktionen till den 30 juli, men förmodligen kommer man att behöva mer tid än så för att rädda bolaget:

– Med all sannolikhet kommer vi begära förlängning av rekonstruktionen, säger advokaten Lars Lundberg till Expressen, som utsetts till rekonstruktör i målet.

Skulder på 22 miljoner kronor

Förutom att det finns flera betalningsförelägganden hos Kronofogden har Ivyrevel också fyra ärenden på totalt 230 000 kronor som gått till indrivning, som enligt Expressen ligger på paus under rekonstruktionen. Utöver det tampas man även med stora skulder på sammanlagt 22 miljoner kronor, med en jätteskuld till H&M på 18 miljoner kronor:

– H&M är den störste enskilda fordringsägaren, tillägger Lars Lundberg för Expressen.

Hur framtiden nu blir för Ivyrevel återstår alltså att se.

Foto: Karin Törnblom//TT

LÄS MER:

Annons