1:17

Efter reklamen: Spöktimmen - Sveriges största kvinnliga podcast

(1:17)

Slå på ljud

Han är klädd i fjärderskrud och mockasiner när han plötsligt dyker upp i Örebro 1991. Medicinmannen, som också kallas Man, säger sig härstamma från ett ursprungsfolk i USA och har kommit till Sverige för att skapa ett idealsamhälle, Gaialand.

Vanliga svenskar med ett new age-intresse hoppar på tåget och följer medicinmannen till skogen i Ångermanland där man slår läger.

Josefine levde som ”Kristi bruds” slav i 25 år – nu orkar hon berätta

– Medicinmannen hade storslagna planer. Med bortglömda odlingsmetoder där man laddar ner energi från kosmos som supergödning skulle världssvälten utrotas. Sekten skulle grunda en ny civilisation i skogen och leva helt bortkopplade, utan el och pengar, säger journalisten Lars Berge till SVT.

Bild från SVT:s reportage om Medicinmannen.

SVT

Flera dog i svenska sekten

Han ligger bakom en ny dokumentärserie om sekten som medicinmannen. Podden, som kort och gott heter Medicinmannen, består av fem delar och produceras av Svenska Dagbladet, där Berge skriver sedan 20 år tillbaka.

– Medicinmannen skapade en värld av konspirationsteorier, lögner och manipulationer. Samtidigt hade han förmågan att väcka vanliga människors uppriktiga drömmar om en bättre framtid. Mitt jobb har varit att reda ut vad som egentligen hände, säger Lars Berge till Svenska Dagbladet om dokumentärpodden.

Från SVT:s reportage om Medicinmannen.

SVT

Gaialand visar sig dock inte inte bli något idealsamhälle. I stället går nästan allt fler och flera personer dör – ett barn mister livet under oklara omständigheter, en person huggs till döds och en person svälter ihjäl.

– Vissa av berättelserna jag fått höra är chockerande. Men vad som drabbade mig mest är nog situationen för de barn som fötts in i den här rörelsen. De hade inte valt det själva, utan blev försökskaniner i ett bisarrt experiment lett av Medicinmannen och några forskare från Helsingfors och Uleåborgs universitet, säger Lars Berge till Svenska Dagbladet.

Vem var medicinmannen?

Samtidigt börjar medlemmarna i sekten tvivla på medicinmannen och hans berättelser. I podden på Svenska Dagbladet försöker Lars Berge, som bland annat ligger bakom den uppmärksammade reportageboken Vargattacken, ta reda på vem medicinmannen egentligen var.

7 frågor vi vill ha svar på efter dokumentären Knutby: I blind tro

– Det har varit som att lägga ett pussel med hjälp av arkivuppgifter, domstolsprotokoll, men framför allt genom intervjuer med de som var med. Det kändes hela tiden som att det fanns ytterligare pusselbitar till vad som egentligen hände. Och varför vi människor fungerar som vi gör, säger Lars Berge till Svenska Dagbladet.

Lars Berge ligger bakom dokumentären.

Jonas Ekströmer/TT