1:25

Efter reklamen: 6 saker du vill veta om storfilmen House of Gucci

(1:25)

Slå på ljud

Svensk filmindustri växer sig allt starkare även utanför Sveriges gränser, och allra bäst går det för de filmer som är baserade på bästsäljande svenska böcker.

I statistik som Filminstitutet delat med sig av har svenska filmer under perioden 2012 till 2017 lockat över 14 miljoner biobesökare utomlands, och man kan konstatera att det är komedierna som drar mest publik.

TV4-profilen Åse Åsenlunds nya karriär

Överlägset mest tittare har Felix Herngrens Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann med Robert Gustavsson i huvudrollen. Filmen är baserad på Jonas Jonassons bok med samma namn, som har sålts i närmare tio miljoner exemplar runt om i världen. Filmen, som släpptes 2013, distribuerades i 31 olika länder och sågs av 3,37 miljoner personer utanför Sverige.

Filmen var Oscarsnominerad

Den näst mest framgångsrika filmen är även den baserad på en bok som har fått internationell uppmärksamhet – nämligen Fredrik Backmans En man som heter Ove. Filmen nominerades till två Oscars, men vann inte någon av dem.

Sven-Bertil Taubes barn har vuxit upp - så ser de ut

Mest omtalad i utlandet har kanske Ruben Östlunds film The square blivit, som vann Guldpalmen på Cannes filmfestival 2017. Den har också nått stora internationella framgångar, och setts av 1,8 miljoner människor i 40 länder. Även dokumentären Searching for Sugar man av Malik Bendjelloul kommer över den magiska miljongränsen.

Källa: Filminstitutet.

5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Louise

(5:00)

Slå på ljud