Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Svenska filmerna som gjort succé utomlands

26 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografCourtesy Everett Collection
Svenskproducerade filmer väcker allt mer uppmärksamhet utomlands – och främst komedierna är populära.
Det visar statistik som Filminstitutet delar med sig av.
Mest populär de senaste nio åren är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Annons
6 saker du vill veta om storfilmen House of GucciBrand logo
6 saker du vill veta om storfilmen House of Gucci

Svensk filmindustri växer sig allt starkare även utanför Sveriges gränser, och allra bäst går det för de filmer som är baserade på bästsäljande svenska böcker.

I statistik som Filminstitutet delat med sig av har svenska filmer under perioden 2012 till 2017 lockat över 14 miljoner biobesökare utomlands, och man kan konstatera att det är komedierna som drar mest publik.

Överlägset mest tittare har Felix Herngrens Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann med Robert Gustavsson i huvudrollen. Filmen är baserad på Jonas Jonassons bok med samma namn, som har sålts i närmare tio miljoner exemplar runt om i världen. Filmen, som släpptes 2013, distribuerades i 31 olika länder och sågs av 3,37 miljoner personer utanför Sverige.

Annons

Filmen var Oscarsnominerad

Den näst mest framgångsrika filmen är även den baserad på en bok som har fått internationell uppmärksamhet – nämligen Fredrik Backmans En man som heter Ove. Filmen nominerades till två Oscars, men vann inte någon av dem.

Mest omtalad i utlandet har kanske Ruben Östlunds film The square blivit, som vann Guldpalmen på Cannes filmfestival 2017. Den har också nått stora internationella framgångar, och setts av 1,8 miljoner människor i 40 länder. Även dokumentären Searching for Sugar man av Malik Bendjelloul kommer över den magiska miljongränsen.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons