Tina Turner dog 24 maj 2023, 83 år gammal.
Inte en kvinna till
1:16

Efter reklamen: Inte en kvinna till

(1:16)

Slå på ljud

Världsstjärnan Tina Turner har gått bort, 83 år gammal. Det bekräftades på hennes Instagramkonto på onsdagen den 24 maj.

”Det är med stor sorg vi berättar att Tina Turner har gått bort. Med hennes musik och hennes gränslösa passion för livet har hon förtrollat miljontals fans över hela världen och inspirerat morgondagens stjärnor. I dag säger vi farväl till en kär vän som lämnar oss med sin största skatt: hennes musik”, står det i uttalandet på sociala medier.

Tina Turners långa karriär – hennes största låtar

Tina Turner slog igenom redan på 60-talet som ena halvan av duon The Ike & Tina Turner Revue, tillsammans med hennes första make Ike Turner. Gruppen fick hits som Honky Tonk Women, Proud Mary, Come Together, I Want to Take You Higher och River Deep, Mountain High.

Efter att paret skildes 1978 startade Tina Turner en ännu mer framgångsrik solokarriär, och cementerade sig som en av 1900-talets största artister. Låtarna What's love got to do with it, We don't need another hero, The Best och Goldeneye.

När var Tina Turner i Stockholm? Hon var i Sverige 2009.

2009 uppträdde Tina Turner på Globen i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Svåra livet med Ike Turner

Tina Turner var gift med första maken Ike i 16 år, men det var inte ett lyckligt äktenskap. Ike var drogberoende, och utsatte åtta år yngre hustrun för både fysisk och psykisk misshandel. Den svåra misshandeln gjorde att Tina Turner led av posttraumatisk stress resten av sitt liv, och andra skador efter misshandeln.

– Jag har haft ett liv kantat av misshandel, det finns inget annat sätt att berätta historien. Det är verkligheten. Det är sanningen, berättade Tina Turner i dokumentären Tina som kom 2021.

När paret skildes 1978 lämnades hon utan någonting.

– Jag fick ingenting. Inga pengar, inget hus. Så jag sa: ”Jag tar bara mitt namn då”, har artisten berättat.

Tina Turner med Ike Turner.

Tina Turner med Ike Turner på 70-talet.

Foto: Rights Managed

Tina Turners kamp för sina barn

Artisten fick sitt första barn Craig redan 1958, bara 19 år gammal, med saxofonisten Raymond Hill. Två år senare födde hon också sonen Ronnie, hennes och Ike Turners enda gemensamma barn. I samband med att hon gifte sig me Ike adopterade hon också hans två barn från en tidigare relation, Ike Jr. och Michael.

När Tina Turner skilde sig från Ike 1978 fick hon ta hand om alla fyra barnen, och i början stod hon utan både pengar och säkerhet. Det fanns perioder då hon använde sig av matkuponger för att inget barn skulle behöva gå hungrig, innan hon kunde lansera sin framgångsrika solokarriär.

Tina Turner med sonen Ronnie 1972. Hon har också sönerna Craig, Michael och Ike Jr.

Tina Turner med sonen Ronnie 1972.

Foto: Bob Lucas/Globe Photos

Sonen Craig Turner tog sitt liv

Tina Turners liv har varit kantat av sorg. 2018 tog hennes första son, Craig, livet av sig i sitt hem i Los Angeles – något som kom som en total chock för artisten.

– Jag vet fortfarande inte vad som drev honom över kanten. Han sa till mig att han hade träffat en kvinna han kände för. Han tog med henne så jag kunde träffa henne på sin födelsedag i augusti. Han hade inrett lägenheten som jag köpte åt honom för flera år sedan. Han hade fått ett nytt jobb på en framstående fastighetsfirma i Kalifornien, som han var mycket nöjd med, har Tina Turner berättat i en intervju.

Gifte sig med Erwin Bach

Efter att ha fokuserat på sin karriär och sina barn under lång tid så hittade Tina Turner till slut kärleken i den 17 år yngre musikproducenten Erwin Bach. Men under lång tid ville hon inte gifta sig med honom.

– Jag har kärlek, jag har ett bra liv. Jag behöver inte röra till det. För vissa betyder äktenskap att ”du är min nu”. Det kan vara början på en misslyckad relation. Varken Erwin eller jag känner ett behov av att gifta oss, berättade Tina Turner för Oprah Winfrey.

Efter 25 år tillsammans tog de dock tag i det – 2013 sa paret ja till varandra på en privat ceremoni i sitt schweiziska hem i Zürich.

Tina Turner med maken Erwin Bach.

Tina Turner var tillsammans med Erwin Bach i 25 år innan de gifte sig 2013.

Foto: MIRO KUZMANOVIC

Filmen och dokumentären om Tina Turner

1993 kom spelfilmen What's love got to do with it, som baserades på Tina Turners självbiografi från 1986. Där spelade Angela Bassett rollen som Tina Turner och Laurence Fishburne den våldsamma Ike.

2021 släpptes också dokumentären Tina om stjärnan. I den berättar hon själv öppet om sitt liv och karriär, som varit kantat av många svåra motgångar. Dokumentären, som går att streama på HBO Max, blev det sista stora som Tina Turner gjorde i offentligheten

Dokumentären om Tina Turner finns på HBO.

Dokumentären om Tina Turner går att se på HBO.

Foto: MPNC

Vad var Tina Turners dödsorsak?

Vad Tina Turner dog av är ännu inte officiellt, men den 83-åriga världsstjärnan hade tidigare drabbats av flera allvarliga hälsoproblem och sjukdomar. 2013 rapporterades det att hon diagnostiserats med både tarmcancer, fått en stroke samt drabbats av njursvikt. Tina Turner opererades för sin cancer, och fick en njure donerad av maken Erwin Bach. Så sent som i mars 2023 skrev Tina Turner om njurhälsa på sin Instagram, och vikten att ta hand om sina organ.

”Visa era njurar kärlek! De förtjänar det. Mina njurar är offer för att jag inte insåg att mitt höga blodtryck borde botas med vanlig medicin. Jag har utsatt mig för stor fara för att jag vägrat inse fakta, att jag behöver daglig terapi och behandling resten av livet. Under alldeles för lång tid trodde jag att min kropp var en onåbar och oförstörbar bastion”.

Var bor Tina Turner? Tina Turner bodde i Zürich i Schweiz.

Fans har lämnar meddelanden, blommor och ljus vid Tina Turners hem i Zurich, Schweiz.

Foto: Arnd Wiegmann
Mest läst