Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Verkliga historien bakom nya serien om Clark Olofsson – så uppkom begreppet Stockholmssyndromet

05 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, ERIC BROMS/NETFLIX.
Clark Olofsson Norrmalmstorgsdramat
2022 har serien om Clark Olofsson, Clark, premiär på Netflix. Men vem var Clark Olofsson egentligen, och hur bidrog han till att mynta begreppet Stockholmssyndromet?
Annons
TV: Stellan Skarsgårds åtta barn - allt du vill vetaBrand logo
TV: Stellan Skarsgårds åtta barn - allt du vill veta

Bakom den nya serien (premiär den 5 maj 2022) om Clark Olofsson, som fått det passande namnet Clark, står Jonas Åkerlund, regissören som gjort sig känd för många uppmärksammade produktioner, bland annat de musikvideor han gjort till stjärnor som Madonna (Ray of Light), Cardigans (My favourite game) och Lady Gaga (Paparazzi samt Telephone).

– Det är väldigt mycket Clarks perspektiv, påhittad och skarvad. Det är Clarks liv och Sverige under den tiden på steroider, har regissören Jonas Åkerlund sagt till SVT under en intervju om serien.

bill skarsgard jonas akerlund
Skådespelaren Bill Skarsgård (tv) spelar huvudrollen och Jonas Åkerlund regisserar Clark, en ny svensk originalserie på Netflix baserad på Clark Olofssons självbiografi.

Clark är baserad på Clark Olofssons självbiografi Vafan var det som hände från 2015.

– Det finns säkert tusen sätt att berätta den här historien på, men jag kände ganska tidigt att Clark är charmig och rolig och det är en tid som vi kan se tillbaka på som är så himla annorlunda mot vad vi vet idag. Och då blir det ganska kul med poliser med batonger och lite Kling och Klang, slår Jonas Åkerlund fast.

Annons

Tv-serien om Clark Olofsson – premiär den 5 maj 2022

I rollen som Clark Olofsson ser vi Bill Skarsgård.

– Karaktären Clark är en person som jag tror många kanske har träffat eller känner. Det kan vara din galna farbror, ditt ex eller bästa kompis. Man känner de här människorna som gör fel hela tiden, men man går på det och förlåter dem om och om igen, säger Bill Skarsgård till SVT.

Han fortsätter:

– Man kunde nog ha hur roligt som helst med en sådan människa, tills det inte alls är kul längre.

kolbjörn skarsgård
Bill Skarsgård, Stellan Skarsgård, fru Megan Evrett Skarsgård och sönerna Ossian och Kolbjörn.

I serien gör också Bills lillebror, Kolbjörn Skarsgård (som Stellan Skarsgård har tillsammans med Megan Everett), skådespelardebut, i en roll som den unge Clark.

När föddes Clark Olofsson?

Clark Oderth Olofsson, som sedan 1991 också går under namnet Daniel Demuynck, föddes den 1 februari 1947 i Trollhättan. Clark Olofsson har kallats ”Sveriges första popgangster” eftersom han, trots att han begått många oerhört grova brott, ändå behandlats relativt varsamt av många medier. Hans person har väckt både nyfikenhet och beundran hos många. Clark Olofsson hade en turbulent barndom. Föräldrarna drogs med alkoholproblem. Blott 15 år gammal gick Clark Olofsson till sjöss.

clark olofsson
Polisens bilder på Clark Olofsson från 1965.

Vad gjorde Clark Olofsson?

1963, då han var 16 år, placerades han på ungdomsvårdskola för flera småbrott. Han gjorde inbrott hos Tage Erlander och misshandlade två polismän. År 1966 dömdes han till tre års fängelse. Samma år rymde han från Tidaholmsanstalten. Rymningen blev hans första, men inte sista. Clark Olofsson fortsatte att begå brott. Och hans fortsatte att rymma.

Annons

Clark Olofsson rånade, bland annat, flera banker. 1976 gick han in på Handelsbanken i Göteborg och kom över 930 000 kronor – vid den tiden var detta det största rånbytet i svensk kriminalhistoria. Han har också smugglat knark, blivit dömd för mordförsök och agerat mellanhand i en konstkupp, enligt Wikipedia.

clark olofsson 1971
Clark Olofsson, 24, på Kumlabunkern, ordförande i förtroenderådet och chefredaktör för fångarnas egen tidning Betong-Bladet. Året är 1971.

1979 började Clark Olofsson att studera till journalist vid Journalisthögskolan i Stockholm. Praktiken gjorde han på tidningen Arbetaren och studierna avslutades 1983.

Clark Olofssons äktenskap och barn

En sommardag i juli 1967 förlovade sig Clark Olofsson med Madiorie Britmer. Förlovningen höll dock inte och 1976 gifte han sig med en annan kvinna, med belgieskan Marijke. Clark Olofsson var också ett par med Maria Wallin, under tidigt 1970-tal. Clark Olofsson har totalt sex barn.

clark olofsson fru
Cark Olofsson, med en handboja kring sin vänstra handled, vandrar uppför trapporna till Svea hovrätt tillsammans med flickvännen Madiorie Britmer.

Norrmalmstorgsdramat – det hände

År 1973 satt Clark Olofsson fängslad på Norrköpingsanstalten. Samtidigt gick Jan-Erik ”Janne” Olsson in och tog gisslan på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholms innerstad. Janne Olsson krävde därefter att Clark Olofsson skulle komma till platsen. Och så blev det. Man hämtade Clark Olofsson och tog honom till banken, där han sedan tillbringade sex dygn tillsammans med både gisslan och Janne Olsson. I sin bok har Clark beskrivit det hela:

Annons

”Jag trodde det handlade om ett misslyckat bankrån som hade spårat ur och jag blev förvånad när jag såg vem rånaren var. Jag sa till gisslan att jag bara var en mellanhand som stod på deras sida när det gällde att skydda dem mot korkade poliser och en stressad rånare.”

gisslan norrmalmstorg
Under gisslandramat i Sveriges Kreditbank på Norrmalmstorg i augusti 1973 fördes Clark Olofsson av polis till banken på rånaren Jan-Erik Olssons begäran. Bilden är tagen med en kamera som sänktes ner genom ett borrat hål i taket till bankvalvet. Bilden visar gisslan Birgitta Lundblad, Sven Säfström och Elisabeth Oldgren.Stående ses Clark Olofsson.

Händelsen har blivit en klassisk kriminalhistoria och benämns ofta med namnet Norrmalmstorgsdramat. Ett telefonsamtal, inifrån banken, har blivit rejält känt under åren. Under samtalet ringer en av de som tagits som gisslan, Kristin Enmark, till statsminister Olof Palme.

– Snälla rara söta gulliga, Olof. Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv, och jag ber på mina bara knän att du ska lösa situationen genom att ringa till poliserna och säga till dem att de ska släppa rånaren med hans pengar och Clark och Elisabeth och mig. För vi är inte rädda för dem och då kommer allt att gå bra. Jag är faktiskt besviken på dig. Jag vill åka, det är ingen som står här och hotar mig, säger hon i samtalet, enligt Allas.

Annons

Statsminister Olof Palme svarade:

– Det är orimligt, förstår du, att samhället ska bistå sådana här kurrar med vapen för att de ska störta ut på vägarna med oskyldiga människor.

Kristin fortsätter:

– Vet du vad jag är rädd för? Att polisen ska göra något mot oss, storma eller någonting. För då skjuter de mot oss och då stryker vi med allihop. Ni leker med våra liv.

Olof Palme svarar:

– Jag har ju sagt att de får åka om de lämnar er kvar.

janne olsson norrmalmstorg
Rånaren Jan-Erik ”Janne” Olsson förs ut efter det nära sex dagar långa Norrmalmstorgsdramat. Efter att ha tagit fyra anställda som gisslan kräver Olsson att få dit den kände bankrånaren Clark Olofsson, som också förs dit från fängelset efter ett regeringsbeslut. Media direktsänder och svenska folket följer spänt utvecklingen i bankvalvet. Till slut sänder polisen in gas och rånaren ger sig.

Krisin Enmark, inifrån banken:

– Men de litar ju inte på dig. Och vår högsta önskan är att få åka med rånaren och Clark, förstår du inte det?

De gisslantagna under Norrmalmstorgsdramat var de bankanställda Birgitta Lundblad, 31, Elisabeth Oldgren, 21, och Kristin Enmark, 23 år, samt Sven Säfström, 24. Klockan 21.28 tisdagen den 28 augusti 1973 fritogs gisslan, efter att polisen sprutat tårgas in i bankvalvet, och Janne Olsson greps. Clark Olofsson fördes tillbaka till anstalten.

Polisen på plats på Norrmalmstorg under gisslandramat på Kreditbanken 1973.

Stockholmssyndromet – vad är det?

Stockholmssyndromet, eller Norrmalmstorgssyndromet som det också kallas, är ett slags psykologiskt tillstånd som innebär att kidnappade personer, eller gisslantagna människor utvecklar en relation till sin förövare och tar dennes parti. Det var detta som skedde gisslan vid Norrmalmstorgsdramat. Här fortsatte offren, trots att gisslansituationen var över, att försvara förövarna. De gisslantagna visade ett tystlåtet uppträdande också i de efterföljande rättsprocesserna. Termen Stockholmssyndromet myntades av krimiologen och psykiatern Nils Bejerot i samband med dramat på Norrmalmstorg. Det har sedan dess använts flitigt av psykologer världen över.

clark olofsson i dag
Clark Olofsson 2019.

Så lever Clark Olofsson i dag

Den 30 juli 2018 släpptes Clark Olofsson på fri fot. I intervjuer har han sagt att han inte ångrar någonting av sitt liv och att han i framtiden kommer att bli en lycklig pensionär. I ett SVT-program från 2021 berättade Clark för journalisten Janne Josefsson om livet i dag: han bor ensam och lever på en pension som han själv menar ligger på 5 300 kronor.

Se också: Alida Morberg om karriären, kärleken och mammarollenBrand logo
Se också: Alida Morberg om karriären, kärleken och mammarollen
Annons