maj fant
TV: Fem favoriter från Femina – knepen som ger föryngrande effekt
1:14

Efter reklamen: TV: Fem favoriter från Femina – knepen som ger föryngrande effekt

(1:14)

Slå på ljud

Det är 1990-tal i Sverige. I USA har talkshowgenren slagit igenom stort, men i Sverige är programformatet fortfarande outforskat. Då kliver Maj Fant, 62, in på arenan. I sin nya talkshow, som har premiär på TV4 1993 och får samma namn som hon själv, Maj Fant, gör journalisten och socionomen Maj något som ingen annan gjort i Sverige. Hon skapar Sveriges första riktiga talkshow, med en kvinna som programledare. Visst har program som Hylands hörna och Sköna söndag funnits tidigare, men det Maj gör då, i början av 90-talet, är helt unikt.

maj fant

Maj Fant var författare, journalist och socionom.

Roger Tillberg/TT

Med sin nyfikenhet och sitt raka, men ändå varma, sätt är hon perfekt i rollen som talkshowvärd. Självklart spelar också hennes bakgrund, med en socionoexamen i botten, roll. Maj Fant räds inte att ta i det som andra inte vågar tala om. I Maj Fant avhandlas, under tre års tid, sexuella övergrepp, skilsmässor, förbjuden kärlek, utbrändhet och en rad andra ämnen. Med stadig hand guidar Maj tittarna genom högt och lågt, lätt och svårt, sorg och glädje. Hon får de mest svårpratade människor att öppna upp. Kort sagt: showen är en supersuccé.

Insjuknade i ALS

Men mitt i lyckan över tittarsiffror och publiksuccé händer något. Maj insjuknar i ALS, den allvarliga sjukdom som varje år drabbar omkring 200 personer i Sverige. ALS gör att armar och ben med tiden blir blir mer och mer förlamade. Förmågan att prata och svälja påverkas också hos många, enligt 1177. Det går heller inte att bli återställd från ALS.

Hösten 1994 talade Maj Fant förs första gången offentligt om att hon led av sjukdomen. Under sommaren 1994 skrev hon boken Klockan saknar visare, i vilken hon berättar om sjukdomen, sin livssituation och om rädslan, den svåra och stora.

maj fant får medalj av kungen

Maj Fant får medalj av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Maken Ove Edmark är med. Året är 1995.

Charles Hammarsten/TT

– Min stora skräck har alltid varit att bli beroende, att inte kunna klara mig själv. Nu måste jag ha hjälp med nästan allt.

Therese Grankvist gjorde succé som Drömhus – sen försvann hon

På bok- och biblioteksmässan 1994 pratade hon om boken. Dagens Nyheter rapporterade:

”Rödgråtna och svullna stapplade publiken ut från Maj Fants framträdande på bok- och biblioteksmässan. Det måste ha varit mässans sorgligaste inslag, då Maj måste ledas upp på podiet och själv inte kunde hålla tårarna tillbaka när hon berättade om sin svåra nerv- och muskelsjukdom”, skrev DN då.

”Jag har varit kärnfrisk hela livet, jag har aldrig behövt be någon om hjälp, nu är allt så förändrat”, skriver Maj Fant i boken.

maj fant 1994

Maj Fant, 1994.

Charles Hammarsten/TT

Maj Fant började sitt arbetsliv som modell

Maj Fant föddes 1930 i Lund, som dotter till bankiren Ernst Lindberg och pälssömmerskan Gurli Andersson. Hon tog studenten 1950 och började därefter arbeta som modell. Under 1970-talet lämnade hon modellbranschen och började istället på Socialhögskolan. Efter att ha fått en socionomexamen arbetade hon från 1979 och några framåt inom Malmö socialförvaltning, där hennes jobb kretsade kring att hjälpa unga missbrukare. 1980 anställdes hon sedan inom RFSU, där hon arbetade i flera år. Därefter blev hon författare – och talkshowvärd. Hon skrev också krönikor. En uppmärksammad bok som Maj Fant gett ut är Att bli mamma till sin mamma, från 1988, där Maj beskriver sin egen mors demenssjukdom.

maj fant ung

En ung Maj Fant, 1961.

Sydsvenskan / IBL Bildbyrå

Tintin Anderzon försvann från vita duken – det gör hon i dag

Valde ut en ny kvinna till sin man – innan hon själv gick bort

Maj Fant var gift tre gånger: första gången mellan 1950 och 1958 med Lennart Hähnel, med vilken hon fick barnen Pieter och Pia. Andra gången mellan 1962 och 1970 med skådespelaren George Fant och tredje gången från 1987 med Ove Edmark.

George och Maj Fant

George, Maj Fants andra make, och Maj gifte sig år 1962.

Pressens Bild

Många människor uppskattade Maj för hennes personliga tilltal. För att hon berättade så privat och öppet om det svåra.

– Ibland har jag tänkt att det kanske var meningen att jag skulle få ALS, så att sjukdomen blev känd, sa Maj Fant i samband med att boken Klockan saknar visare kom ut.

Maj Fant avled den 13 november 1995 i sitt hem på Ingarö utanför Stockholm. Hon blev 65 år. Efter Majs död skrev också hennes make, Ove Edmark, en bok. Den kom ut 1996 och fick namnet Min Maj: att vårda den du älskar. Boken rymmer både mörker och ljus, precis som den litteratur som Maj också skrev. Personligt skildrar han de sista svåra åren då han var hustruns vårdare. Svensk Damtidning skriver att Ove i boken berättar han om hur Maj ville att Ove skulle gå vidare, efter hennes död. Tidningen skriver att Maj till och hjälpte till att utse Oves nya kärlek.

maj fant med maken Ove

Maj Fant med sin sista make, Ove.

Tommy Näzell/TT

“Den kvinnan, hon ska du ha” sa Maj till Ove, enligt boken, skriver Svensk Damtidning.

Efter att Maj gått bort kontaktade Ove kvinnan, och det hela utvecklade sig till en relation. I boken berättar också Ove om hans och Majs kärlek, om deras framgångar och motgångar.

Se också: 5 kvinnor som skrivit historia
0:39

Efter reklamen: Se också: 5 kvinnor som skrivit historia

(0:39)

Slå på ljud
Mest läst