1:60

Efter reklamen: Klassiska Filmcitat

(1:60)

Vilhelm Mobergs fyra romaner Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige har blivit en klassisk romansvit som är läst och älskad världen över. Minst lika hyllad blev också filmerna som regisserades av Jan Troell 1971 och 1972.

Men det var inte alls självklart att de två filmerna Utvandrarna – som bygger på de två första böckerna – och Nybyggarna – som bygger på de två sista – skulle bli av överhuvudtaget. Författaren var nämligen mycket skeptisk till att sälja rättigheterna överhuvudtaget, då han var besviken på tidigare filmatiseringar av hans andra böcker. Men efter att ha sett Jan Troells film Här är ditt liv så ändrade han sig.

Max von Sydow och Liv Ullmann i Utvandrarna.

SVENSK FILMINDUSTRI/ WARNER BROTHERS / Album

Troell fick jobbet som både regissör, manusförfattare, fotograf och klippare, men trots att han var utvald av Moberg hade regissören och författaren sina duster under inspelningens gång. När Monica Zetterlund fick rollen som Ulrika ville Moberg att hon skulle bytas ut mot Margaretha Krook.

– Han var inte bara skeptisk, han var emot det. Men han tog tillbaka alltihop när han såg filmen. Då tyckte han att hon var jättebra, berättar Jan Troell för Expressen.

Författaren bröt upp – inspirerad av 1800-talets starka kvinnor

Mobergs konflikt med Jan Troell

Författaren och regissören hade också olika åsikter om hur skådespelarna skulle prata. För Troell var det viktigt att de pratade småländska, medan Moberg inte gillade tanken på att de skulle ha dialekt. Men även här fick regissören sin vilja igenom.

– Det var ett stort kapitel för mig. Moberg vill inte ha dialekt, det var väl egentligen bara jag som ville ha dialekt. Jag fick övertala honom och det var inte alltid så lätt. Men han gick med på det, säger Jan Troell till Expressen.

Filmerna rönte stora framgångar internationellt, och nominerades till sex Oscars. Liv Ullmann vann också en Golden Globe för sin roll som Kristina. De begynnande konflikterna till trots så fick Troell jobba på och göra som han ville för Moberg – vilket bevisligen var ett framgångskoncept.

– Han la sig faktiskt inte i så mycket. Mycket mindre än man skulle kunna tro. Han blev nöjd till sist och han försökte inte stoppa oss, säger Jan Troell till Expressen.

Trailern till House of Gucci har släppts – se den här