Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

11-åriga flickan med Downs syndrom är modell – krossar alla fördomar

02 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografYoutube,
11-åriga Grace Isabella Wharton har Downs syndrom, men det är inget som hindrar henne från att följa sina drömmar.
Nu bryter hon stigmat i modellbranschen som framgångsrik barnmodell, och krossar alla fördomar.
– Hon fortsätter sätta sig emot alla som någonsin sagt att det finns saker hon inte kan göra, säger hennes pappa John till Daily Mail.
Annons
10 modeller som visar att annorlunda är vackertBrand logo
10 modeller som visar att annorlunda är vackert

Modellvärlden har länge varit ökänd för att ha väldigt snäva ideal, där bara personer som ser ut på ett visst får synas. Men de senaste åren har vi börjat se mer olika typer av utseenden, hudfärger, åldrar och funktionsvariationer både på catwalken och på modebilderna.

En av de som gått i bräschen är ingen mindre än 11-åriga brittiska flickan Grace Isabella Wharton, som redan vid sju års ålder blev framgångsrik som modell. Hon har under sitt hittills korta liv hunnit arbeta med både Disney, BBC och CBeebies.

Graces modellresa började med att hennes mamma Cheryl tog en bild på henne, något som senare ledde till att hon rekryterades av modellagenturen Zebedee management, som specialiserar sig på att bredda modellbranschen.

Annons

– Vi kände att det inte fanns tillräckligt med möjligheter för personer med funktionsvariationer inom mode, reklam, tv och film, och vi ville verkligen se en förändring, har grundaren Laura Johnson sagt till Daily Mail.

Grace är en av agenturens modeller som rönt störst framgångar, trots att hon bara är ett barn.

– Hon är helt klart en av våra framgångssagor.

Grace har jobbat med både Disney och BBC.

Behövt flera operationer

11-åringen visar att hon inte behöver anpassa sig efter andras fördomar, och kan fånga sina drömmar om att bli modell sitt syndrom till trots. Men hon har också haft en tuff uppväxt på andra sätt, där hon bland annat genomgått flera operationer.

– Grace har gått igenom mycket sedan hon föddes. Hon har behövt göra flera omfattande operationer, men hon har aldrig varit riktigt allvarligt sjuk, förklarar mamma Cheryl för Daily Mail.

Downs syndrom gör att man bland annat får mindre muskelmassa, vilket kan göra det svårare att vara fysiskt aktiv. Men Grace är envis, och låter inget bli ett hinder.

Graces föräldrar John och Cheryl är stolta över dottern.

– Hon har alltid klarat allt hon har mött. Hon är vår lilla kämpe. Hon fortsätter sätta sig emot alla som någonsin sagt att det finns saker hon inte kan göra, säger hennes pappa John.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons