10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet
1:33

Efter reklamen: 10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

(1:33)

Slå på ljud

Det var 2017 som då fem år gamla Sunshine Oelfke, i amerikanska delstaten Michigan, tömde in spargris. Hennes mormor, Jackie Oelfke, visste att barnbarnet hade sparat pengar för att köpa sig en snowracer och frågade genast vad hon skulle men pengarna till i skolan.

– Hon sa att hon skulle ta den till skolan för att betala för mjölk. Jag förklarade för henne att jag redan hade betalat för hennes mjölk den månaden, men då kollade hon på mig och sa ”Min kompis mamma har inte mjölkpengar och det har jag”, har Jackie berättat för Today parents.

Sunshine hade upptäckt att hennes kompis i skolan inte fick dricka mjölk till lunchen när Sunshine fick det, och ville lösa det hela med att ta av sina egna sparpengar. Dagen därpå följde Jackie med barnbarnet till skolan och förklarade för läraren Rita Hausher vad pengarna var till för.

Samlat in hundratusentals kronor

Rita, som själv täckt barns mjölkkostnader ur egen ficka ibland, var djupt rörd av femåringens initiativ.

–Jag har alltid mått dåligt när jag behövt säga nej till en elev när de frågar om de kan få mjölk. Tack vare Sunshines fina gärning för en elev så har det vuxit så mycket att det inkluderar alla och det värmer mitt hjärta, säger läraren Rita Hausher.

Flickan förlorade sin mamma – då började busschauffören hjälpa till

Efter att Sunshine skänkt pengar så att klasskamraterna ska ha råd med mjölk till lunchen har det startats ett Gofundme-konto för saken, som dragit in närmare 20 000 dollar – alltså närmare 200 000 kronor – de senaste åren.

– Pengarna kommer stanna med Sunshine när hon byter klass, för att se till att hennes kompisar alltid får mjölk, oavsett var hon är.

Mest läst