Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

5-åriga flickan tömde spargrisen – för att hjälpa klasskamraterna

08 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografToday parents.
5-åriga flickan Sunshine Oelfke tömde sin spargris på pengar, men inte för att köpa glass eller leksaker.
I stället ville hon hjälpa sin klasskamrat med pengar till mjölk i skolan – ett initiativ som nu dragit in hundratusentals kronor.
–Jag tar mjölkpengar till skolan till min vän, för min vän vill ha mjölk och jag vill att min vän ska ha mjölk, förklarar femåringen.
Annons
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-taletBrand logo
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

Det var 2017 som då fem år gamla Sunshine Oelfke, i amerikanska delstaten Michigan, tömde in spargris. Hennes mormor, Jackie Oelfke, visste att barnbarnet hade sparat pengar för att köpa sig en snowracer och frågade genast vad hon skulle men pengarna till i skolan.

– Hon sa att hon skulle ta den till skolan för att betala för mjölk. Jag förklarade för henne att jag redan hade betalat för hennes mjölk den månaden, men då kollade hon på mig och sa ”Min kompis mamma har inte mjölkpengar och det har jag”, har Jackie berättat för Today parents.

Sunshine hade upptäckt att hennes kompis i skolan inte fick dricka mjölk till lunchen när Sunshine fick det, och ville lösa det hela med att ta av sina egna sparpengar. Dagen därpå följde Jackie med barnbarnet till skolan och förklarade för läraren Rita Hausher vad pengarna var till för.

Annons

Samlat in hundratusentals kronor

Rita, som själv täckt barns mjölkkostnader ur egen ficka ibland, var djupt rörd av femåringens initiativ.

–Jag har alltid mått dåligt när jag behövt säga nej till en elev när de frågar om de kan få mjölk. Tack vare Sunshines fina gärning för en elev så har det vuxit så mycket att det inkluderar alla och det värmer mitt hjärta, säger läraren Rita Hausher.

Efter att Sunshine skänkt pengar så att klasskamraterna ska ha råd med mjölk till lunchen har det startats ett Gofundme-konto för saken, som dragit in närmare 20 000 dollar – alltså närmare 200 000 kronor – de senaste åren.

– Pengarna kommer stanna med Sunshine när hon byter klass, för att se till att hennes kompisar alltid får mjölk, oavsett var hon är.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons