0:54

Efter reklamen: Det här är ålderism

(0:54)

När Janet Fein gick i pension vid 77 års ålder hade hon levt ett fullspäckat liv. Hon hade uppfostrat fem barn, samtidigt som hon arbetat hårt som sekreterare. Men när pensionen äntligen kom så var Janet inte sugen på att göra det som många andra gör som pensionärer – hon ville inte ta det lugnt på ålderdomshem.

– Jag hade inget att göra i pensionen, och jag tyckte inte att bingo var på min nivå, har Janet berättat för Uplifting Today.

Hon valde därför att börja studera sociologi på University of Textas i Dallas, för att hon villa göra något ”med substans”.

– I varje kurs så visste jag redan mycket, men sen lärde jag mig också mycket. Och det gjorde mig glad, säger hon.

105-åringen tävlar i löpning – slår rekord på 100 meter

Efter att ha studerat hårt och engagerat i några år, samtidigt som hon gjorde övergången från att bo ensam hemma till att flytta in på äldreboende, så tog hon sin kandidatexamen 2018, 84 år gammal.

Fick hälsoproblem under studierna

Examen tog lite längre tid för Janet än för hennes klasskamrater – efter att hon fått problem med knäna och andningen behövde hon ta onlinekurser istället.

– Hon gav inte upp trots sina utmaningar. Hon bara fortsatte plugga vidare, berättade hennes handledare, Sheila Rollerson.

Paret firar 60 år som gifta – i kläderna från bröllopet

Janet hyllades också av läraren Carol Cirulli Lanham.

– Hon brukade ta till orda och jag tror det gjorde kurserna mer intressanta, för hon brukade påminna oss emellanåt om vad det var vi pratade om.

5:14

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Markiz

(5:14)