Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Polyfamiljen: Som vilken familj som helst, fast med fyra vuxna

21 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografInstagram
Mamma, pappa, barn... plus en mamma och en pappa till.
Den moderna polyfamiljen Rodgers-Hartless uppstod när två par blev kära i varandra, och bestämde sig för att dela livet tillsammans.
– Vi är alla lika mycket föräldrar till alla våra barn, säger Alysia till tidningen Today.
Annons
Kändisar som har levt eller lever i öppna relationerBrand logo
Kändisar som har levt eller lever i öppna relationer

Den 34-åriga Alysia Rodgers och hennes 35-åriga make Taylor visste knappt vad polyamori var och var definitivt inte ute efter att utöka deras förhållande med fler personer – förrän de träffade den 46-åriga Sean Hartless och hans 28-åriga hustru Taya.

Alysia berättar för tidningen Today att hon fick justera sin egen idé av vad ett förhållande ”ska vara” när hon och maken började få känslor för paret Hartless. Kärleken vet inga gränser.

De började dejta seriöst. Sean och Taya brukade köra omkring två timmar i parti för att träffa Alysia and Tyler, i deras hemstad Oregon, USA.

Snart var droppen nådd och paren Rodgers och Hartless bestämde sig för att de ville ha ett mer permanent liv tillsammans. I februari 2020 flyttade de in i deras gemensamma villa.

Annons

Så var polyfamiljen, eller polyfamory som de heter på Instagram, född. Nu vill de berätta om fördelarna och utmaningarna i deras kärleksrelation.

Berättade för barnen om beslutet

Tyler och Alysia var sedan innan föräldrar till två barn, som i dag är 7 respektive 8 år. Enligt Taylor var det odramatiskt att förklara för barnen att de skulle flytta ihop med två andra vuxna.

– Vi sa: ”Ni vet ju att mamma har en pojkvän och pappa har en flickvän och nu ska vi alla flytta ihop. Vi kommer bli en stor familj och de kommer att hjälpa till att uppfostra er. Så nu är de lika mycket föräldrar till er som vi är, förklarar han för tidningen.

Vad är polyamori?

Att vara polyamorös innebär att ha förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången. Språkrådet definierar polyamori som ”att ha flera kärleksrelationer samtidigt”, men RFSU anser inte att det måste vara en praktik, utan ser det som en förmåga eller en identitet. Såväl homo-, bi- och heterosexuella kan beteckna sig själva som polyamorösa. Det är också fullt möjligt att vara asexuell och polyamorös. Ordet poly kommer från grekiskan och betyder ”många” eller ”mycket”.

Källa: RFSU

Ingen vet som är pappa till vem

I dag har polyfamiljen ytterligare två barn. Ingen vet vem som är pappa till dem, om det är Taylor eller Sean, och det spelar ingen roll heller.

Annons

– Jag födde den ena och Taya födde den andra. Vi är alla lika mycket föräldrar till alla våra barn. Men det är inget vi försöker dölja för våra barn heller, om någon av dem vill veta var deras DNA kommer från, så kommer de få veta det, förklarar Alysia i intervjun med tidningen.

Taya understryker därefter att kärleken och familjebandet de känner till varandra inte sitter i generna.

”Att vara förälder är så mycket mer än att man är släkt biologiskt”

Men att leva som en polyfamilj kommer givetvis med sina utmaningar, precis som i vilken annan familj som helst. Inte minst utmaningar så som svartsjuka, kritiska utomstående och oförstående familjemedlemmar som inte accepterar ens val av kärlekspartner.

Det där med barnuppfostran kan också vara utmanande, när det är fyra viljor som ska samsas.

Å andra sedan påpekar Taylor, som givetvis väljer att fokusera på de positiva aspekterna, att det är lättare att få avlastning när man är fyra föräldrar. Samtidigt som barnen får hela fyra engagerade och kärleksfulla föräldrar.

Han poängterar vidare att barnen dessutom växer upp och får värdefulla lärdomar om relationer genom deras familjedynamik, samtidigt som de signalerar att de supportar barnens val att leva så som de själva önskar och älska vem de själva önskar.

– I slutet av dagen så är vi som vilken monogam familj som helst. Det är bara att vi är fyra vuxna. Att vara förälder är så mycket mer än att man är släkt biologiskt, det är vad det handlar om för oss, säger Tyler avslutningsvis.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons