Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Amanda fick tvillingar vid 52 – slår tillbaka mot kritiken

03 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Amanda Foo-Ryland blev mamma för första gången när hon vid 52 års ålder fick tvillingpojkar med sin fru Sarah.
Men Amanda har mött mycket kritik mot att hon skaffar barn i så sen ålder – något hon nu slår tillbaka mot.
– Ålder är bara en siffra och jag är inte orolig för att jag inte ska kunna finnas där när pojkarna växer upp, säger hon till The Sun.
Annons
6 kända kvinnor som fick Barn efter 50Brand logo
6 kända kvinnor som fick Barn efter 50

Det var 2011 som Amanda Foo-Ryland först träffade sin blivande hustru Sarah, som då först blev vän med Amandas dåvarande make Keith. Amanda och Keith hade varit gifta sedan 2000, och de tre var alla goda vänner fram tills det att Keith, som var 23 år äldre än Amanda, gick bort i cancer 2014, 70 år gammal.

Under sorgeprocessen efter att ha förlorat sin make fann Amanda mycket stöd hos vännen Sarah, och efter sex månader insåg de två att de var kära i varandra. Genast insåg paret att de ville gifta sig och skaffa barn ihop – något Amanda inte hade gjort med maken.

Annons

2016 gifte sig Amanda och Sarah, och året därpå påbörjades en IVF-behandling. De bestämde sig för att använda sig av Sarahs ägg och en anonym spermadonator vars drag och egenskaper påminde om Amandas. I oktober 2018 kom glädjebeskedet – de skulle bli mammor.

– När vi fick veta att vi väntade barn var vi överlyckliga, även om vissa människor var chockade över att jag skulle vara 52 när de föddes. Många människor blev mor- och farföräldrar i min ålder, och då visste vi inte att vi skulle få tvillingar – eller två pojkar för den delen, säger Amanda Foo-Ryland till The Sun.

Amandas svar på kritiken

Familj och läkare var positivt inställda, men Amanda fick motta mängder av kritik från vänner och bekanta, som tyckte att det var egoistiskt av Sarah att skaffa barn i sin ålder.

Annons

– Folk säger att det är lite orättvist eftersom jag kommer vara 72 år när de är 20, men jag fattar inte vad de menar. När folk säger sånt så utmanar jag dem, och menar att det de säger är att vi har varit själviska i detta, och det har vi inte. Vi funderade enormt mycket på detta. Jag har en 70-årig vän som fortfarande springer maraton och en annan vän som dog i 50-årsåldern. Ålder är bara en siffra och jag är inte orolig för att jag inte ska kunna finnas där när pojkarna växer upp, säger hon till The Sun.

Annons

Sarah menar att förlusten av maken Keith fått henne att inse att hon vill göra det mesta av sin tid, och att man aldrig vet vilka vändningar livet kommer ta.

– När man förlorar någon så tror jag att man inser att man inte kan kontrollera någonting. Så medan det är min intention att bli minst 90, om inte 100 år, så vet vi aldrig vad som väntar runt hörnet. Det jag behöver göra är att se till att jag är den bästa versionen av mig själv för mina pojkar, och att jag håller mig så stark och hälsosam som möjligt.

Annons