Så kan du göra skillnad - och må bättre på kuppen
1:23

Efter reklamen: Så kan du göra skillnad - och må bättre på kuppen

(1:23)

Slå på ljud

Chris Punsalan var en vanlig ung man i amerikanska delstaten Nevada – som bestämde sig för att ta ett ovanligt beslut. Chris familj har ursprung i Filippinerna, och det var när hans farmor behövde hjälp i familjens hemland som han bestämde sig för att göra något åt det.

När Chris 96-åriga farmor blev för sjuk för att kunna bo hemma själv visste familjen inte vad de skulle göra. Eftersom de bor på andra sidan jorden i västa USA övervägde de att sätta henne på ålderdomshem, något de egentligen inte ville göra. Inom filippinsk kultur är det inte lika vanligt med ålderdomshem som i Sverige eller USA, utan man tar hellre hand om sina egna äldre familjemedlemmar.

Därför bestämde sig Chris för ett drastiskt beslut, som många andra i hans ålder inte hade velat göra. För att hjälpa både sin farmor och familjen valde han att riva upp sitt liv i USA och flytta till farmorn i Filippinerna för att ta hand om henne under hennes sista tid. Eftersom han arbetar med sociala medier kan Chris arbeta från vartsomhelst i världen, bara det finns internetuppkoppling.

– Hon tog hand om mig och jag hade hatat att låta henne hamna på ålderdomshem, vilket känns som det vanliga för mor- och farföräldrar i USA. De hamnar på hem för att ingen kan ta hand om dem, har Chris sagt i en video.

Chris Punsalan med sin farmor.
Foto: Youtube.

Visar livet med sin farmor

Chris Punsalan har nu närmare 900 000 följare på Youtube, och delar med sig av sitt nya liv i Filippinerna, där han tar hand om sin farmor. I en video visar han hur en dag ser ut, där han hjälper henne upp ur sängen och lagar mat.

Att ta hand om den 96-åriga farmorn har också varit svårt för Chris, då hon börjat förlora minnet.

– Att se hur hon ibland glömt vem jag är och att jag behöver påminna henne, det är nog en av de jobbigaste sakerna. Det är en konstant påminnelse om att livet är väldigt skört och väldigt kort.

Catherines chock efter dna-testet: ”Fått mig att ifrågasätta allting”

Samtidigt är Chris glad att han tog beslutet att flytta till Filippinerna, och hoppas att han ska inspirera andra att ta hand om sina nära och kära.

Källa: ABS.

Chris Punsalan med sin farmor.
Foto: Yotutube.
Mest läst