Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

68-åringen hjälpte sonen bli pappa – efter hans död

12 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, Instagram.
Spanska skådespelaren Ana Obregón förlorade sin 27-åriga son 2020, när han gick bort i cancer.
Men nu har hon uppfyllt sonens sista önskan – och hjälpt honom bli pappa efter hans död.
– När hon växer upp ska jag berätta för henne att hennes pappa var en hjälte, berättar Ana för The Sun.
Annons
Surrogatmödraskap - kort förklaratBrand logo
Surrogatmödraskap - kort förklarat

Spanska skådespelaren Ana Obregón, 68, gick igenom alla föräldrars värsta mardröm när hon i maj 2020 förlorade sin då 27-åriga son Aless, som gick bort i cancer. Men efter sonens död tog Anas liv en helt ny och oväntad vändning – på grund av hans sista önskan.

Innan Aless påbörjade cellgiftsbehandling valde han att frysa en del av sin sperma, för att vara säker på att han skulle kunna bli pappa senare i livet. Men när det gick upp för Aless att han inte skulle bli frisk, bad han sin mamma om en stor tjänst – han ville att hon skulle hjälpa honom att få ett barn efter hans död.

Ana Obregón tog sitt löfte till sonen på stort allvar, och bestämde sig för att göra slag i saken redan en vecka efter att Aless gått bort. Skådespelaren åkte till USA och tog hjälp av en surrogatmamma för att sonens dotter skulle bli till. Det här har väckt ramaskri i Anas hemland Spanien, då surrogatmoderskap är olagligt där. Eftersom Ana Obregón är en känd skådespelare i landet har beskedet om hennes bebis blivit en stor nyhet, och hon har mötts av stark kritik för sitt beslut.

– Det enda som har gjort att jag har orkat fortsätta varje dag, varje sekund, är att jag kunnat uppfylla hans önskan och har sett till att Aless dotter kom till världen, säger hon till The Sun.

Annons

Vill ge barnet ett syskon

Den 20 mars föddes Anita på ett sjukhus i Miami. Ana är genetisk farmor till barnet, men står som hennes enda vårdnadshavare

– När hon växer upp ska jag berätta för henne att hennes pappa var en hjälte, så hon vet vem hon är och hur stolt hon borde vara över honom, säga Ana till tidningen.

Fakta surrogatmoderskap

Surrogatmoderskap betyder att en kvinna blir gravid och föder ett barn åt en annan person eller ett annat par. Antingen kan man använda parets ägg och/eller spermier för att barnet ska bli till, eller använda sig av donerade ägg och spermier från äggdonator och spermadonator.

I Sverige är det olagligt med surrogatmoderskap, både mot betalning och altruistisk dito. De senaste åren har det dock blivit allt vanligare att svenska par åker utomlands till länder där det är lagligt med surrogatmoderskap, som exempelvis USA eller Ukraina.

Det har diskuterats huruvida surrogatmoderskap ska bli lagligt i Sverige. De etiska frågorna som brukar tas upp i samband med det rör om det är acceptabelt att använda en annan kvinnas kropp för att skaffa egna barn, hur både surrogatmodern och barnet påverkas och om det gör att kvinnor och barn betraktas som handelsvaror.

Källa: Statens medicinsk-etiska råd.

Hon konstaterar att sonen var ”galen i bebisar”, och att han hade längtat hela sitt liv efter att bli pappa. Hans dotter kallas Anita, men på pappret heter hon faktiskt som sin vårdnadshavare – Ana.

Annons

– Han sa till mig ”Jag ska döpa min första dotter till Ana efter dig mamma”, förklarar Ana.

68-åringen har fullt upp med bebislivet, men har inte uteslutit att barnbarnet ska få ett syskon. För The Sun berättar hon att Aless ville ha fem barn, och att hon skulle vilja att Anita fick en bror.

Ana Obregón slog igenom i den spanska filmbranschen i början av 80-talet, och blev omskriven i landet när hon på 90-talet fick sonen Aless efter en affär med italienska aristokraten Alessandro Lecquio. Hon har i dag över 1,1 miljoner följare på Instagram.

Annons