Sandras man Jarmo drabbades av stroke
2:28

Efter reklamen: Sandras man Jarmo drabbades av stroke

(2:28)

Slå på ljud

Fö sex år sedan hade svenska paret Annika och Anders Gaardsdal gett sig ut på sitt livs äventyr. Tillsammans med sina fyra barn hade de flyttat till North Carolina i USA, då Anders hade fått jobb där. Men en dag förändrades allt, när något inträffade som de aldrig hade kunnat räkna med.

38 år gammal drabbas fyrbarnsmamman Annika av en massiv stroke inför ett av sina barn.

– Jag hade precis hämtat en dotter från förskolan, och så ville hon leka lite på lekplatsen utanför. Och så bara hände det. Detta hände på en fredag, och sen vaknade jag upp på måndagen. Jag veta tt jag skulle på en välgörenhetsmiddag på lördagen. När jag vaknade tänkte jag att det är lugnt, jag hinner till middagen. Men det blev inte riktigt så, säger Annika i Nyhetsmorgon i TV4, där hon och maken gästar.

Nä, att komma iväg på sociala evenemang skulle inte vara aktuellt på lång tid framöver. Annika flygs tillbaka till Sverige för att få mer vård. När familjen kommer efter hem efter ett tag hade Annika hoppats vara frisk igen – hon har i början svårt att ta in hur omfattande skadorna är efter hennes hjärnblödning.

Annika har fått lära sig allt på nytt

Den massiva stroken har gjort att Annika inte längre kan gå, röra sig eller prata som vanligt. Allt hon tagit för givet sedan hon var barn måste hon nu lära sig på nytt.

I dag har det gått sex år sedan hjärnblödningen, och Annika och Anders har anpassat sig till sin nya verklighet. Anders är både assistent åt sin fru, och har också ett vanligt jobb. Han konstaterar i Nyhetsmorgon att både han och Annika gärna fokuserar på det positiva, och ser framstegen.

– Vi är rätt förändringsbenägna, och fokuserar gärna på möjligheterna i stället för alla hinder, som är lätt att fokusera på när det blir så här, säger han i TV4-programmet.

Fotbollsstjärnan Jeremy Finlayson har gift sig med cancersjuka kärleken

Annika har ett Instagramkonto vid namn ”_katastroke_”, som har över 178 000 följare. Där delar hon med sig av sin vardag, rehabiliteringen och alla framsteg och bakslag.

– Jag har insett att jag inte kan göra något åt att jag fått en hjärnblödning. Men jag kan påverka hur jag hanterar den situationen. Det var sjukgymnasten som sa till mig att du kan göra mening av allt, och det är det jag försöker göra.

Mest läst