Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Annika Östbergs liv efter åren i amerikanskt fängelse

19 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Annika Östberg då nu
1981 dömdes svenska Annika Östberg till livstids fängelse i USA, efter att ha varit på plats när hennes dåvarande pojkvän begick ett dubbelmord.
Efter 28 år kunde hon flyttas till svenskt fängelse – och nu lever hon ett helt nytt liv hemma i Sverige.
– Nu är jag bara en vanlig människa igen. Det var också väldigt skrämmande, har Annika Östberg berättat.
Annons
Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Det var i slutet av april 1981 som Annika Östberg och hennes dåvarande pojkvän Bob Cox bestämde träff med en restaurangägare i Kalifornien för att sälja stulet kött, då de var i desperat behov av pengar. Uppgörelsen slutade dock i handeld, och innan kvällen var slut hade Cox skjutit ihjäl både restaurangägaren och en polis.

Trots att Annika inte var den som höll i vapnet som morden begicks med, så dömdes svensken till livstids fängelse i USA. Efter att Bob tagit sitt liv i häktet erkände Annika sig skyldig till morden, och skickades till ett kvinnofängelse i delstaten.

Annika Östberg satt i fängelse i 28 år i USA.

För Annika, som innan domen hade varit djupt i ett drogmissbruk, kom vändningen efter ett par år i fängelse, när hon fick börja träna upp servicehundar.

Annons

– När jag väl började på resan tillbaka, som jag ser det, vilket var 1990 då jag hade blivit inlåst i straffisolering på anstalten. Då gick det upp för mig på riktigt vad mitt liv och levnadssätt hade orsakat. Då fattade jag ett gradvis beslut om att göra en förändring. Jag började ta tag i mig själv och mitt liv och fokusera på vad jag vill göra. Det första beslutet jag fick fatta var, vill jag fortsätta leva? Och varför, sa Annika Östberg i en intervju med Expressen 2018.

Flyttades till Sverige

Hemma i Sverige pågick det under många år en kampanj för att Annikas straff skulle tidsbestämmas, och att hon skulle få avtjäna det sista av sitt straff hemma i Sverige. Efter att ha avtjänat 28 år av sin dom i USA flyttades Annika till Sverige och kvinnofängelset Hinseberg 2009. Där kunde hennes straff tidsbestämmas, och efter två år på anstalten Färingsö släpptes Annika Östberg äntligen på fri fot igen, för första gången på 30 år.

Annika Östberg sattes på fri fot efter 30 år.

– Den största lyxen för mig när jag kom hem var att kunna andas och inte höra någon annan människoröst. Ingen radio, ingen tv. Bara naturljud, det är inte trängande. Sen har jag människor jag umgås med och det tycker jag är viktigt. Det pratar jag ofta om. Jag skulle aldrig ha klarat min resa om jag inte haft vänner, på utsidan och insidan, säger hon i intervjun.

Annons

Så lever Annika Östberg i dag

Sedan 2013 bor Annika Östberg i ett litet samhälle utanför Söderhamn, och hundintresset som hon fann i det amerikanska fängelset har levt kvar. I dag lever hon ett lugnt liv med sina hundar.

Annika Östberg brinner för hundar.

– Jag har en liten del kvar av mitt liv att leva, och det tänker jag göra efter bästa förmåga. Att sätta värde, energi och tanke på det jag anser är värdefullt i livet. Och det är ro, trygghet, mina två hundar, vänner. Det är inte pengar, status eller att resa runt världen. Den enda semester jag tagit sedan jag kom hem är till Norge, dit jag åkte för att titta på fjordarna.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons