Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Gösta Prüzelius arbetade in i det sista – bestämde sin egen begravning

17 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med Rederiet gjorde Gösta Prüzelius sin sista stora roll, som Reidar Dahlén.
Men de sista avsnitten av serien av skådespelaren så sjuk att han inte kunde stå upp – och samtidigt planerade han sin egen begravning.
– Vi visste hur dålig han var. Men han kämpade, och jag är stolt över att jag hade en vän som aldrig gav tappt, har kollegan Bert-Åke Varg sagt.
Annons
VIDEO: Så gick det sen för skådespelarna i RederietBrand logo
VIDEO: Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

Gösta Prüzelius påbörjade sin bana som skådespelare redan i början av 40-talet när han 21 år gammal kom in på Göteborgs stadsteaters elevskola. Filmdebuten kom 1945, och efter det rullade karriären på i en rasande fart med över 120 filmer och tv-produktioner under den långa karriären, vid sidan om sitt engagemang vid Dramaten.

Sin imponerande resumé till trots kommer de flesta ihåg Gösta Prüzelius för en roll – den som Reidar Dahlén i den svenska långköraren Rederiet. Tillsammans med skådespelare som Suzanne Reuter, Bert-Åke Varg och Johannes Brost dök Gösta Prüzelius upp i tv-rutan varje vecka inför den bänkade miljonpubliken.

Under årens gång fick tittarna se hur Reidar styrde företaget och minst sagt fick kämpa i motvind för att få behålla rederiet. Men rollen som Reidar Dahlén skulle också komma att bli skådespelarens allra sista.

Annons

Efter att ha drabbats av ryggproblem på en resa till Mallorca uppsökte Gösta Prüzelius läkare, och fick det hemska beskedet att han hade drabbats av leukemi. Men Gösta vägrade låta sjukdomen sätta stopp för hans planer och karriär. Trots den smärtsamma sjukdomen fortsatte han spela rollen i Rederiet.

Dog två månader efter beskedet

Vännen och kollegan Bert-Åke Varg såg imponerat på när Gösta kämpade på under inspelningarna.

– Vi visste hur dålig han var. Men han kämpade, och jag är stolt över att jag hade en vän som aldrig gav tappt, har han sagt till Aftonbladet.

På slutet spred sig sjukdomen allt snabbare, och skådespelaren orkade inte stå upp. Därför spelade han in sina sista scener som Reidar sittande i en soffa.

– Det gick så fort, det var chockartat, berättade kollegan Margaretha Byström, som spelade Katarina Remmer i serien, till Aftonbladet.

Våren 2000 spelar han in sina sista avsnitt av Rederiet, och bara två månader efter cancerbeskedet somnade han in, 77 år gammal.

Under sin sista tid i livet hann Gösta inte bara spela in serien, han planerade också sin egen begravning, och hjälpte sin familj genom att berätta hur han ville ha det.

SE OCKSÅ: Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022Brand logo
SE OCKSÅ: Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022
Annons