Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS
Slå på ljud

Björn Natthiko Lindeblad är civilekonomen som blev buddhistmunk i Thailand, och som med sitt hyllade sommarprat tidigare i år fått hela svenska folket att bli tagna av hans sjukdomskamp mot ALS.

I fredagens Skavlan är Björn Natthiko Lindeblad med och berättar om den tuffa och obotliga sjukdomen, som stänger ner kroppen successivt.

– Jag kan inte lyfta händerna. Jag kan inte hålla ihop tummen och pekfingret. Händerna är ganska obrukbara. Jag kan inte stå eller gå utan stöd. Jag kan inte klä på mig, kan inte klä av mig. Jag behöver hjälp i badrummet och i duschen, säger Natthiko Lindeblad i programmet.

Hon konstaterar att han har det som många andra, men att han emellanåt drabbas av svår sorg över sin livssituation.

– Jag har fått vänja mig vid vad så många tusentals behöver vänja sig vid varje år, att få hjälp med de mest basala tingen. För det mesta går det bra, och ibland faller man ihop och blir en liten förtvivlad hög av sorg.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Björn Natthiko Lindeblad måste ta beslut om respirator

Björn Natthiko Lindeblad har inte tagit något beslut om hur han vill att hans sista tid ska se ut – hur mycket livsuppehållande åtgärder han vill ha.

– Jag är mest rädd för slutet. Det vanligaste sättet man går bort på i den här sjukdomen är att andningen fallerar. I bästa fall somnar man in av koldioxidförgiftning i lungorna på natten. Men tanken på att behöva ta beslut kring respirator, sondmatning, hål i halsen för att fortsätta andas och så där, där har jag inte bestämt mig för hur mycket jag är beredd att utsätta mig för än. Men ett långt, utdraget plågsamt slut utan livskvalitet eller självständighet, det är det väl ingen som blir förvånad över att jag inte ser fram emot.

Skavlan sänds fredagar 21.00 i SVT1.

Läs mer:

Joanna Lumley har kysst alla Bond-skådisar genom tiderna

71-åriga Vera Wang: Därför ser jag så ung ut

Penny Parnevik om kommentarerna kring hennes gravid-utseende: ”Det gör mig orolig”

Mest läst