Glad bibliotekarie med försvunnen bok.
5 filmer som faktiskt är bättre än böckerna
0:48

Efter reklamen: 5 filmer som faktiskt är bättre än böckerna

(0:48)

Slå på ljud

Bibliotekarierna på Larchmont Public Library i New York satte möjligen kaffet i halsen när de fick samtalet från Joanie Morgan i juli. Hon hade rensat bland sin bonuspappas ägodelar efter hans bortgång och hittat något minst sagt oväntat bland sakerna – en bok lånad på biblioteket den 11 oktober 1933. Boken lånades alltså för nästan 90 år sedan och har varit borttappad sedan dess.

När upphittaren skickade in boken i september kunde man slå fast att boken – ett exemplar av Youth and two other stories av Joseph Conrad – är den som varit utlånad absolut längst från biblioteket, som öppnade 1926, alltså bara sju år innan boken först lånades ut.

Jättebebisen Kevin blev en världsnyhet – så ser han ut 40 år senare

Bibliotekarien Caroline Cunningham tog emot samtalet om boken, och berättar för New York Post om den unika händelsen.

– Det var en riktig överraskning för oss, helt klart. Först tänkt jag ”ringer du rätt bibliotek?” för det är många som ringer oss från Virginia, för att det finns ett bibliotek som hete samma sak i Virginia, säger Cunningham.

Boken lånades först av Jimmie Ellis som bodde i Larchmont med sin första fru och deras två barn. Ellis var skribent och en aktiv läsare, och lånade frekvent böcker på biblioteket som han bodde när. Han gick bort 1978.

Så mycket blev avgiften för den försvunna boken

Men hur blev det med förseningsavgiften då? Om avgiften ligger på 20 cent om dagen kan det bli många tusenlappar på så lång tid. Men turligt nog för upphittaren har biblioteket andra regler.

”När en biblioteksbok inte har lämnats tillbaka efter 30 dagar anses den vara förlorad, och lånaren får en räkning på bokens inköpspris. Däremot, när boken återlämnas, så går det tillbaka till maxavgiften på 5 dollar”, förklarar biblioteket på Facebook.

Att Joanie Morgan inte betalade avgiften var dock inget som biblioteket gjorde något väsen av, då de inte haft boken i sitt sortiment på många år.

– Den här utgåvan kommer inte finnas att låna. Och vi kommer nog spara den bara för den roliga historien, säger Cunningham.

Mest läst