Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Demenssjuka farmodern missade bröllopet – då gifte sig paret igen

29 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Hannah Jobey och Jay Harris.
När Hannah Jobey gifte sig med maken Jay Harris kunde brudens farmor inte vara med, på grund av sin demenssjukdom.
För att den 86-åriga släktingen inte skulle missa allt bestämde sig paret därför för att gifta sig en andra gång – på farmoderns ålderdomshem.
– Min farmor var så avslappnad och glad, och det kändes så viktigt för oss alla, säger Hannah Jobey.
Annons
Kändisar som har varit gifta flest gångerBrand logo
Kändisar som har varit gifta flest gånger

Det var i augusti 2022 som Hannah Jobey och Jay Harris sa ja till varandra och blev man och hustru. Men medan de hade vänner och familj närvarande på bröllopet så var det en viktig person som fattades – Hannahs farmor Liz. På grund av att hon har demens kunde hon inte närvara vid ceremonin eller bröllopsfesten.

Det gjorde att paret bestämde sig för att gifta sig en andra gång – på farmoderns ålderdomshem, fem månader efter bröllopet. Paret och brudföljet tog på sig festkläderna ännu en gång och iscensatte bröllopet inför farmodern, något Hannah säger att hon kommer minnas för alltid.

Annons

– Jag har alltid velat att min farmor ska vara en del av vårt bröllop. Att göra det på det här sättet gjorde att hon kunde vara involverad på ett sätt där hon kände sig hemma, säger Hannah Jobey till The Mirror.

Kunde fira med familjen

Hannah Jobey säger till tidningen att hon först ville ha med farmodern på det riktiga bröllopet, men att det här var det bästa alternativet – och att hennes gamla släkting var riktigt lycklig över lösningen.

– Jag hade önskar att hon kunde vara med på den riktiga dagen, men i slutändan är jag så glad att vi gjorde så här. Min farmor var så avslappnad och glad och det kändes så viktigt för oss alla. Hon höll hela tiden min hand, hon ville inte släppa den, och hon tittade på min klänning.

Annons

De senaste åren har Liz blivit allt sjukare i demens, och varit förvirrad och svår att få kontakt med. Men när hon fick se sitt barnbarn i brudklänning märkte alla stor skillnad på hennes mående.

– När Hannah kom in så blev min mamma överlycklig. Det var som att en lampa tändes. Mamma tog tag i hennes hand och sa ”Du är så otroligt vacker.” Det var helt magiskt, beskriver Hannahs pappa Steve för The Mirror.

Kung Carl Gustafs ex-flickvännerBrand logo
Kung Carl Gustafs ex-flickvänner
Annons