Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Catherines chock efter dna-testet: ”Fått mig att ifrågasätta allting”

11 apr, 2023 
AvStina Meyerson
FotografYoutube/Today, TT
Dna-testet chockerade Catherine.
När Catherine St. Clair tog ett dna-test för skojs skull fick hon ett högst förvånande resultat.
Enligt företagets uppskattning var hon nämligen närmare besläktad med en total främling än med sin egen bror – och anledningen till det förvånande resultatet kom att välta Catherines värld upp och ned.
– Jag hade aldrig i mina vildaste fantasier trott att det här skulle hända, berättar hon i talkshowen Megyn Kelly på Today.
Annons
10 svenska kändisar med deras okända föräldrarBrand logo
10 svenska kändisar med deras okända föräldrar

Catherine St. Clair hade ägnat sig åt släktforskning i 30 år, innan hon själv tog ett dna-test för skojs skull.

Det var hennes fyra syskon som, på Catherines 56:e födelsedag, gav henne ett dna-test i form av ett självprovtagningskit. För inte kunde väl de ana att det skulle komma att förändra familjens liv för all framtid?

Förbryllande dna-resultatet: ”Otroligt konstigt”

I talkshowen Megyn Kelly, på amerikanska Today, beskriver Catherine St. Clair sin uppväxt som normal, välfungerande och sund.

Hon var den yngsta i syskonskaran om fem – och föräldrarna var väldigt hängivna sådana. De var bra förebilder och gav sina barn en trygg uppväxt och en stabil grund att stå på. Catherine berättar exempelvis att hennes pappas starka arbetsetik var något som inspirerade.

Annons

Men i samband med dna-testet kom Catherine att se annorlunda på sin familj, då en väl bevarad hemlighet avslöjades.

Catherine som barn med sin mamma.
Catherine som barn med sin mamma.

Catherine visste inte riktigt hur resultatet skulle se ut. Hon förväntade sig möjligen att få reda på mer om sina förfäder och sitt familjeträd, men hon förstod inte att företaget matchade ihop personer som testat sig hos dem utefter deras blodsband. Släktingar som prövat sig via samma företag parades alltså ihop och rankades efter vem man delade mest dna med.

Till en början var det ingenting som chockerade Catherine. Det var först när hennes bror tog samma test några månader senare som resultatet började förbrylla syskonen.

När hans resultat kom in i databasen så matchades de ihop, likt andra släktingar. Men det fanns en person som Catherine verkade dela mer dna med, än hon gjorde med sin egen bror.

Annons

– Det var otroligt konstigt att jag delade mer dna med en total främling, än jag gjorde med en man jag vuxit upp med. Det lät inte vettigt för mig, berättar hon i talkshowen.

”Jag fick en blackout och hamnade i ett chocktillstånd”

När Catherine St. Clair hörde av sig till företaget fick hon snabbt gehör. Kvinnan i chattforumet visste på en gång vad det märkliga resultatet berodde på – och svarade att Catherines bror i själva verket måste vara hennes halvbror.

– Jag fick en blackout och hamnade i ett chocktillstånd, beskriver Catherine.

Personen som hon matchats ihop med och som rankats över hennes bror var en matchning på hennes pappas sida. Men hennes ”pappa” kunde inte vara mannen som uppfostrat henne, utan en helt annan och för henne okänd person.

Catherine blir känslosam när hon berättar om traumat.
Catherine blir känslosam när hon berättar om traumat.

– Jag hade aldrig i mina vildaste fantasier trott att det här skulle hända. Det fick mig att ifrågasätta allting.

Annons

Svaret som förändrade allt: ”Jag är din halvsyster”

Eftersom föräldrarna var döda sedan flera år sedan kunde Catherine inte vända sig till dem för svar. Istället fick hon inleda ett detektivarbete för att själv kunna luska ut vad som hade skett.

Hon hörde av sig till kvinnan som hon hade parats ihop med på mejl, och efter lite research kunde de fastställa att Catherines mamma hade arbetat i hennes pappas gåvoshop under en kort period på 60-talet. Och den okända kvinnan var säker på sin sak:

– Hon sa: ”Jag är övertygad om att jag är din halvsyster”.

Ovissheten om hela sanningen

Mannen som visade sig vara Catherines biologiska far hade bott i samma småstad som hon, men deras vägar hade aldrig korsats. Kort efter mejlkontakten med sin ena halvsyster fick hon också reda på att hon hade ytterligare en syster, eftersom han hade fått två döttrar från olika äktenskap.

Men om relationen till mamman fick Catherine aldrig veta någonting mer än att hon jobbade i hans butik.

Catherine kommer aldrig få veta hela historien kring hur hon blev till och varför föräldrarna inte sa någonting.
Catherine kommer aldrig få veta hela historien kring hur hon blev till och varför föräldrarna inte sa någonting.

– Jag kommer aldrig få veta hela sanningen. Jag får bara acceptera det faktum att jag aldrig kommer ha alla svar som jag verkligen skulle vilja ha.

Annons

”Det är ett trauma”

Eftersom det inte funnits några tecken under uppväxten och ingen sagt ett knyst om Catherines riktiga biologiska pappa var det en stor överraskning för henne.

– Det är ett trauma, menar Catherine.

När hennes syskon tog samma test stod det också klart att det bara var hon som hade ett annat ursprung, medan resten var biologiska helsyskon. Därför kände hon sig ensam i vad hon gick igenom.

Men efter att ha ställt upp på en radiointervju stod det klart att Catherine var långt ifrån den enda i sin situation. Efter hennes medverkan i radio blev hon kontaktad av en kvinna som genomlidit samma sak – och i samband med det startade de båda upp en stödgupp för folk som varit med om liknande trauman.

I dag är de över 5000 medlemmar i gruppen, som stöttar varandra efter livsomvälvande dna-resultat.

Här kan du se klippet:

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons