Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Cori hjälper dödssjuka barn som övergetts av sina föräldrar

18 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.

Efter år som sjuksköterska på hospis bestämde sig Cori Salchert för att hon ville göra mer för de mest utsatta – de dödssjuka barnen.
Därför blev hon och maken fosterfamilj åt dödssjuka barn som övergetts av sina familjer, för att ge dem en lycklig sista tid i livet.
– Ett barn i taget. Jag siktar inte på att förändra världen, säger hon.

Annons
Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
Adoption - det här gäller i Sverige

Med åtta biologiska barn kan man tänka sig att Cori Salchert och hennes make skulle ha fullt upp redan – men det hindrade inte dem från att börja ta in fosterbarn i sitt hem.

Cori har tidigare jobbat som sjuksköterska på hospis och har hjälpt med sorgehantering när anhöriga har förlorat sina nära och kära. Det var jobbet på hospis som fick Cori och maken att börja ta in fosterbarn. De valde nämligen inte vanliga friska barn, utan dödssjuka barn som vårdades på hospis men som har övergetts av sina föräldrar – allt för att barnen ska få veta att de är älskade innan de går bort.

Först in i familjen var flickebarnet Emmalyn 2012, som levde i 50 dagar innan hon somnade in för gott i Coris armar. 2015 adopterade de sonen Charlie, som läkarna inte trodde skulle bli tre år gammal ens, men som skulle komma att leva mycket längre än så.

Annons

Tog in dödssjuk tonåring

2016 fick Cori Salchert höra talas om 13-åriga Samuel, som hade en genetisk sjukdom som gör att hjärnan bryter ner sig själv, men hon kunde på grund av andra fosterbarnsåtaganden inte ta sig an honom.

– Samuel var inte en bebis. Men han var dödssjuk och mitt hjärta kunde inte lämna honom på sjukhuset bara för art jag först tänkt att jag vara en ”bebishospis-mamma”, säger hon till Today.

2017 kunde familjen ta hem Samuel, och allt eftersom tiden gick så upptäckte familjen att de kunde få adoptera Samuel. I september 2018 blev han officiellt en del av familjen – och kort därpå tog han sina sista andetag.

– Min hand vilade över hans hjärta, och jag kände när det stannade... Det finns inget vackert med att se ett barn dö. Det var ingen vacker upplevelse, men jag bad för att han skulle kunna gå bort hemma omgiven av sin familj.

Nu fortsätter Cori och familjen att ta in dödssjuka barn för att ge dem en sista fin tid i livet när de är övergivna av sina föräldrar.

– Ett barn i taget. Jag siktar inte på att förändra världen, men jag går ödmjukt med Gud så många dagar han ger mig.

Annons