Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

David fick aldrig lämna plastbubblan – pojkens tragiska öde

23 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, Youtube.
David Vetter.
David Vetter föddes helt utan immunförsvar, där en vanlig vardag hade dödat honom.
Därför tvingades han leva hela sitt liv inuti en plastbubbla, utan mänsklig beröring.
Det här är berättelsen om pojken i bubblan, som fångade en hel världs hjärtan.
Annons
Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomarBrand logo
Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomar

I september 1971 föddes David Philip Vetter i amerikanska delstaten Texas, som paret Carol Anns och Davids tredje barn. Men hans liv var annorlunda från andra barns redan från födseln – efter nio månader i sin mammas mage sattes han direkt efter förlossningen i en försluten plastbubbla. Anledningen: en obotlig sjukdom vid namn SCID, svår kombinerad immunbrist.

Carol Ann hade tidigare fött dottern Katherine och sonen David Joseph, men sonen gick bort efter förlossningen – då han själv också hade SCID. När hon blev gravid för tredje gången, med David Philip, fick hon veta att det var 50 procents risk att även han skulle få immunsjukdomen.

Levde hela sitt liv innesluten av plast

Från början var tanken att David Philip bara skulle tillbringa en kort period i plastbubblan, medan läkarna letade efter ett botemedel. De trodde också att pojken skulle växa ur sjukdomen vid två års ålder. Men åren gick, och David Philip blev inte frisk. I stället tillbringade han sina första fem år på Texas hospital center.

Annons

Allt som skulle in till David Philip i bubblan – mat, vatten, blöjor, kläder och så vidare – behövde föst steriliseras och sedan föras in via luftslussar. Plastbubblan designades av Nasa, som också senare byggde en slags isolerad rymddräkt som gjorde att David Philip kunde få sin första kram av sin mamma vid fem års ålder. med hjälp av dräkten kunde han också gå runt med sin familj, i stället för att behöva vara på samma ställe hela tiden.

David Philip Vetters tragiska öde

1983, när David Philip var 12 år gammal, testade läkarna en ny och avancerad metod för att få honom frisk – en benmärgstransplantation med hjälp av donatorer som inte var en perfekt match. Systern Katherine donerade benmärgen till sin bror i hopp om att han skulle må bättre. Tyvärr blev resultatet det motsatta, och bara fyra månader senare avled David Philip i lymfkörtelcancer. Det visade sig att han fått cancern på grund av ett virus som funnits i systerns blod, och som förts in i hans kropp i samband med transplantationen.

Annons

David Philips tragiska öde som pojken i bubblan blev en världsnyhet, och även om hans liv slutade alldeles för tidigt, så har hans unika situation hjälpt forskningen framåt. Sjukhuset grundade senare The David Center, dedikerat till forskning kring just immunförsvarssjukdomar, och i dag kan barn med SCID ofta få behandling och bli friska. David Philip Vetter tros vara den sista personen som tvingades leva i en plastbubbla.

– Det David gav oss var en viktig läxa i många delar av läkekonsten, och bara livet i stort, har en läkare sagt.

Källa: Brightside.

Annons