Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Mamman tog dna-test – då kom sanningen fram

04 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Familjen Johnson, med Donna, Vanner, Vanner Jr och Tim.aa
Vanner och Donna hade försökt få ett syskon till äldsta sonen i flera år när de gick igenom en IVF-behandling och fick sonen Tim.
Men efter att hela familjen tagit ett dna-test för att släktforska kom en oväntad sanning fram – Vanner var inte pappa till Tim.
Annons
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i UppsalaBrand logo
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i Uppsala

Donna och Vanner Johnson träffades redan på gymnasiet, och gifte sig 2003. Några år senare fick de sonen Vanner Jr, som nu har fyllt 18 år. Donna och Vanner ville utöka sin familj och ge sonen ett syskon, men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Efter att Vanner drabbats av komplikationer i samband med en operation var paret tvungna att ta hjälp av en fertilitetsklinik och IVF-behandling för att kunna få barn.

I mars 2007 påbörjade de behandlingen, och det dröjde ett par misslyckade försök innan Donna till slut blev gravid igen. I augusti 2008 föddes sonen Tim, och blev familjens lilla mirakel.

Dna-testet gav dem sanningen

Syskon är inte alltid så lika varandra, så ingen reagerade på att Vanner Jr var så lik sin pappa, medan Tim i stället var lik mamman. Det var först 2019 som det skulle få sig en förklaring. När barnen var äldre bestämde sig familjen för att göra dna-test för att släktforska lite tillsammans, som ett familjeprojekt. Men när Donna fick hem resultaten kunde hon inte tro sina ögon.

Annons

De var båda biologiska föräldrar till äldsta sonen, Vanner Jr, men inte till Tim – där var det bara Donna som var biologisk förälder. Vanner var alltså inte biologisk pappa till sin yngsta son. Efter att ha insett att det måste skett ett misstag på fertilitetskliniken, där Vanners bidrag blandats ihop med en annan mans, uppstod många frågor hos paret. Vem var Tims riktiga pappa, och fanns det risk att förlora honom?

Donna och Vanner kunde med hjälp av en advokat snabbt slå fast att det inte fanns någon risk att sonen skulle tas ifrån dem, och kunde då fokusera på hur de skulle berätta det för Tim, som då var 12 år gammal. De bestämde sig för att det var bättre att han fick veta det, snarare än att vänta tills han blivit vuxen.

Tog kontakt med okända pappan

I oktober 2020 gick Vanner med sonen och köpte glass, och berättade vad de hade upptäckt. Först satt Tim tyst en stund, innan han konstaterade att han fortfarande älskade sin pappa Vanner på samma sätt som innan. Det var först några veckor senare som han uttryckte en önskan om att få träffa sin biologiska pappa också.

Annons

Med hjälp av ytterligare ett dna-test lyckades Donna först hitta Tims faster, vilket i sin tur gjorde att de hittade hans pappa med – Devin McNeil. Devin var gift och hade egna barn. I mars 2021 tog Vanner mod till sig och ringde Devin, som var skeptisk men gick med på att göra ett dna-test.

Det visade sig att Devins och Vanners spermaprover inte hade blandats ihop på klinikerna – det var Devins som hade använts både för att Donna och Devins fru Kelly skulle bli gravida. De två paren bestämde sig snabbt för att det inte skulle handla om drama eller vårdnadstvist, de ville bara att Tim skulle få träffa sin biologiska pappa också.

I dag håller Tim och Devin kontakt med meddelanden och videosamtal, och de två familjerna har utvecklat ett unikt band.

Källa: Brightside.

Annons