Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dödssjuka mamman hade en önskan – då hjälpte sönerna

05 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Kathy Poirier är diagnostiserad med den fruktansvärda diagnosen ALS, som gör att hennes kropp sakta bryts ner, och att hon inte längre kan gå.
Hennes tre söner vägrade låta sjukdomen förstöra Kathys upplevelse på hennes äldsta sons bröllop – och hjälpte tillsammans åt för att hon skulle få dansa.
– Jag hade svårt att låta bli att gråta, men det kändes jättebra, berättar Kathy.
Annons
Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Det här är ALS – så utvecklar det sig

Varje år insjuknar omkring 30 000 personer i sjukdomen ALS bara i USA, men trots det finns det inga botemedel. ALS, som många förknippar med fysikern Stephen Hawking, har ännu inget botemedel och är fortfarande en säker dödsdom. Det kan variera hur snabbt ALS sprider sig, men den drabbade blir successivt allt mer förlamad och förlorar kontrollen över kroppen.

En som drabbats av den hemska sjukdomen är amerikanska Kathy Poirier. För tre år sedan fick hon diagnosen ALS, och sedan dess har hon förlorat funktionen i både armar och ben, och är rullstolsburen.

Kathy är mamma till tre vuxna söner – 28-åriga Zak, och 27-åriga tvillingarna Nick och Jake. När Zak i april skulle gifta sig med sin flickvän sedan många år ville både han och hans bröder att deras mamma skulle få en så fin bröllopsupplevelse som möjligt. För de flesta mammor är det en dröm om att få dansa med sina söner på deras bröllopsdag, något Kathy trodde att hon skulle gå miste om.

Annons

– Jag var så förkrossad över att jag inte skulle kunna dansa med honom. Vi pratade om det, och jag ville verkligen att det skulle hända, berättar Kathy.

Fick hjälp att uppnå drömmen

Men på bröllopsdagen fick Kathy ögonblicket hon drömt om – med hjälp av alla sina tre söner. Tvillingsönerna Jake och Nick hjälpte sin mamma att dansa med Zak, inför vänner och familj. Under dansen försäkrade sönerna att hon kunde lita på dem.

– Jag hade svårt att låta bli att gråta, men det kändes jättebra. Det kändes så befriande att stå upp och dela ett sådant ögonblick med min son under en sådan milstolpe i hans liv. Det var så vackert, säger Kathy.

Det fina ögonblicket mellan mor och söner filmades och blev viralt efter bröllopet när det spreds på sociala medier. Familjen hoppades att det skulle kunna hjälpa till att sprida kunskap om ALS.

– Videon handlade om att sprida kunskap om ALS, eftersom det är en så oförlåtande sjukdom. Det finns inte tillräckligt mycket kunskap. Jag har en väldig tur – jag har familj och pengar till behandling. Men det handlar inte bara om mig, det handlar om alla människor som lider av den här sjukdomen och som behöver hjälp.

Annons