Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mammans oro över dotterns ovanliga syndrom

13 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTwitter.
Karinaa Ortegas dotter Mehlani får ofta reaktioner på sina ögon, och när hon var liten tyckte många de var speciella.
Men Mehlanis ovanliga ögon beror på att hon föddes med Axenfeld-Riegers syndrom – en stor oro för Karinaa.
”Det får mig att vilja gråta när jag tänker på det”, skrev hon på Twitter.
Annons
10 modeller som visar att annorlunda är vackertBrand logo
10 modeller som visar att annorlunda är vackert

Att som barn sticka ut från mängden kan göra att man löper större risk för att bli retad och mobbad i skolan eller av lekkamrater. Det är något som oroade mamman Karinaa Ortega. Hennes dotter Mehlani föddes med den ovanliga diagnosen Axenfeld-Riergers syndrom, son gör att hennes ögon är ovanligt stora och helt svarta. Syndromet påverkar också dotterns tänder.

När Mehlani var liten var det vanligt att främlingar stannade upp och kommenterade hennes ögon, då de såg ut som stora dockögon. Men vad de inte visste var att de gjorde flickans liv svårare att leva. Axenfeld-Riegers syndrom gör ögonen mycket känsligare än andras ögon, och Mehlani behövde emellanåt gå med solglasögon för att skydda sig från solen.

Annons

Stödet till flickans ovanliga syndrom

På Twitter 2018 delade Karinaa med sig av bilder på sin lilla dotter, och skrev om sin oro för framtiden.

”Varje gång vi är ute och det kommer en främling och ger komplimanger om hur stora och vackra ögon hon har, har jag en mental debatt om jag ska nämna hennes diagnos eller inte. Jag bestämmer mig för att inte göra det. Jag ler och säger tack. Men jag har alltid en konstig känsla. Jag ber bara att hon alltid ska veta hur vacker hon är”, skrev hon om dottern.

Hon fortsatte:

”Jag blir så nervös när jag tänker på att hon börjar skolan. Tänk om andra barn är stygga på grund av hennes ögon och hon blir mobbad? Tänk om hon börjar hata sina unika och vackra ögon? Det får mig att vilja gråta när jag tänker på det. För hon är så stark och söt och har redan gått igenom så mycket.”

Stödet blev genast stort för dottern, skriver Newsner, och över 2000 kommentarer trillade in med stöttande ord och uppmuntran. Det startades också en insamling i förmån för syndromet.

Annons