Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Två donationer blev två bebisar – vännerna hjälpte varandra

30 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografGood morning America.
Vännerna hjälpte varandra få barn.
Vännerna Amy och Neva hade kommit på planen för många år sedan – och nu är deras familjer för evigt sammanlänkade.
Med hjälp av både sperma- och äggdonationer och surrogatmödraskap har nu de två paren nu hjälpt varandra att bli föräldrar.
– Det är mer familj än det är vänskap, säger Amy Cardenas till Good morning America.
Annons
Surrogatmödraskap - kort förklaratBrand logo
Surrogatmödraskap - kort förklarat

Amy Cardenas och Neva Benton lärde känna varandra redan på college, och har sedan dess varit nära vänner och en självklar del i den andras liv. När Neva träffade sin fru Kelsey Benton var Amy med, och sedan Amy gifte sig med maken John har paren umgåtts så ofta de kunnat trots att de bor i olika delstater.

Det var Neva och Kelsey Benton som kom med förslaget som skulle förändra livet för båda paren för alltid. Paret Benton frågade John om de kunde få en spermadonation av honom för att kunna bli gravida – och som tack skulle Kelsey sedan kunna donera ägg och vara surrogatmamma åt Amy och John i framtiden. Amy Cardenas hade nämligen tvingats göra en hysterektomi vid 27 års ålder, och kunde alltså inte få några egna barn.

Annons

Det dröjde flera år från det att idén togs upp till att paren gjorde slag i saken. Kelsey använde sig av en tjänst för hemmainsemination, och blev gravid. I juni 2021 föddes hennes och Nevas barn, dottern Ora, som blev parets första biologiska barn – de har tidigare adopterat tre fosterbarn.

Födde vännernas dotter hemma

Efter att ha fött sin egen dotter blev Kelsey så småningom gravid igen, och den här gången var det Amys och Johns barn hon bar i magen. Av en slump drog förlossningen igång i förtid när vännerna varit på besök. Kelsey födde bebisen Ezri hemma, och Ezris lyriska föräldrar kunde hjälpa till vid sidan av ambulanspersonalen som kommit till huset. John klippte navelsträngen, och föräldrarna kunde sedan bära den nyfödda bebisen hud mot hud.

– De torkade av henne och gav henne till mig och det var bara direkt. Innan hon ens hade kommit var hon älskad inte bara av mig och John, men av Kelsey och Neva och människor som står oss nära också. Hon har varit efterlängtad och älskad sedan dag ett, säger Amy Cardenas till Good morning America.

Vännerna hjälpte varandra att skaffa barn.
Vännerna hjälpte varandra att skaffa barn.

Vännerna har nu snarare blivit som en stor familj, menar Amy och John, som säger att han ser paret Benton som sina systrar.

– Det är mer familj än det är vänskap. Vi är moster och morbror till deras barn och det känns bara helt naturligt, och de är moster och moster till Ezri, så det är ett band vi har nu – det kommer vara för resten av våra liv, säger Amy Cardenas till Good morning America.

Annons