5 svenska kändisar som får barn 2023
1:12

Efter reklamen: 5 svenska kändisar som får barn 2023

(1:12)

Slå på ljud

Det var i december 2019 som Elins mamma Erica lade märke till att 14-åriga dotterns mage hade blivit större. Hon propsade på att de skulle söka vård, då hon misstänkte en graviditet.

– Jag hade haft väldigt oregelbunden mens ganska länge, så jag tänkte inte att det var något konstigt, berättar Elin.

Men ett besök till den lokala ungdomsmottagningen bekräftade mammans misstanke.

– Vi fick en akut tid till sjukhuset i Falun. Det var dagen innan julafton. De gjorde ett vaginalt ultraljud och kollade på magen. Sedan sa de att jag var i vecka 22 plus 6, säger hon och fortsätter:

– Det kom ju verkligen som en chock! Vi åkte dit för att vi trodde att jag skulle få göra en abort, men sedan blev det tvärtom. I stället fick jag veta att jag skulle ha barn.

Sveriges yngsta mamma: Vill vara en förebild

Den i dag 17-åriga Elin Kåll fick sonen Oliwer för nästan exakt tre år sedan, och blev därmed den yngsta kvinnan i Sverige som fullföljt en graviditet och fött barn (statistik från de senaste fem åren).

När Femina når Elin berättar hon glatt om planerna för helgen; sonen Oliwer fyller nämligen tre år på fredag och det vankas födelsedagskalas med släkt hemmavid. Själv fyller hon 18 år i juni.

Under intervjun berättar hon öppenhjärtigt om kärleken till Oliwer, fördomarna hon möter som ung mamma, samt hur det gick till när hon fick veta att hon var gravid – precis innan hon gick in i vecka 23.

– Det är ett viktigt ämne att prata om. Jag får ju ofta meddelanden av tjejer som är gravida i ung ålder och inte vet vad de ska göra. Jag vill ändå kunna vara där som en förebild för dem genom att visa att det går, om man vill och om man har förutsättningar, säger Elin.

Elin håller nyfödda sonen Oliwer i famnen.

Privat

Viktiga stödet från hennes mamma: Helt avgörande

Elin minns tillbaka på vilka känslor som infann sig när hon fick reda på att det var för sent att göra abort.

Den svenska abortlagen säger att: Du som är gravid har rätt att själv bestämma om du vill göra abort om det inte har gått mer än 18 graviditetsveckor.

Allra först minns hon de skuldbeläggande känslorna; ångest över att hon inte hade varit mer noggrann med preventivmedel.

Men efter att ha sörjt gravidbeskedet en kort tid, gick det ganska snabbt för Elin att förlika sig och axla ansvaret. Hon berättar att den resterande graviditeten, efter vecka 23, präglades av glädje och förväntan över att få bli mamma.

Hennes egen mamma var en stor anledning till att hon kände att ”det här klarar jag.”

– Hon har alltid funnits där. Mamma har verkligen varit ett stort stöd för mig och vi har pratat jättemycket om det här. Om jag inte hade haft hennes hjälp så hade det nog inte gått lika bra, säger Elin.

”Hon är enastående, så duktig och ansvarsfull med sin son och med skolan”, skriver Elins mamma i ett privat meddelande till Femina där hon godkänner att vi skriver om hennes dotter.

Privat

102-åringens hittade kärleken sent i livet – med hjälp av kontaktannons

Relationen till sonens pappa och varannan vecka-livet

Vid tidpunkten när Elin fick reda på att hon var gravid var hon tillsammans med Oliwers pappa. Elin förklarar att det var en svår omställning för honom i början, men att han vuxit in i rollen och är ”en jättefin pappa” till Oliwer i dag.

Förhållandet tog slut när sonen var omkring 1,5 år, men deras relation är fortsatt mycket god och sonens bästa står alltid i fokus.

– Oliwer är hos honom varannan vecka, vilket är otroligt skönt också. För att då får jag den här lediga veckan till att dels vara ungdom och leva mitt liv, men också lägga mer fokus på skolan, och sådant som jag inte hinner när jag har honom, berättar Elin och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt för Oliwer att han får en bra uppväxt med båda föräldrarna, även om vi inte är tillsammans.

Elin berättar att barnmorskorna på förlossningen bidrog till att hon fick en otroligt positiv upplevelse. På grund av hennes unga ålder fick hon dispens, coronapandemin till trots, och pappan till barnet fick närvara i rummet som stöd.

Privat

Fördomarna: Folk tror att jag är Oliwers storasyster

Trots att Elin vittnar om att (till och med) förlossningen var en underbar och spännande upplevelse, så har inte alla delar av det tidiga föräldraskapet varit lätta att hantera.

Hon berättar bland annat att hon ofta misstas för att vara Oliwers syster, snarare än hans mamma.

– Ja, det har hänt några gånger. Den vanligaste reaktionen är väl att folk tror att jag ljuger när jag säger att det är mitt barn. De säger ”det kan inte vara sant, du kan inte vara så ung mamma”.

Vidare förklarar hon att de främst var de jämnåriga i skolan som stod för fördomar och negativa kommentarer. Något som hon tycker är jobbigt ibland.

Elin väljer dock att fokusera på fördelarna med att vara en ung mamma:

– Det bästa med att vara en ung mamma är att vi kommer ha väldigt stark band mellan oss. Alltså vi kommer ju ha som en bästa vän-relation, eftersom det bara skiljer 15 år mellan oss. Jag tror och hoppas att vi kommer uppleva väldigt mycket tillsammans. Själv har jag Oliwer att tacka för att jag har blivit en mycket starkare person sedan jag fick barn.

Nytagen bild på Elin och sonen Oliwer i dag.

Privat

Ser ljust på framtiden och drömmer om eget företag

Till vardags går Elin på gymnasiet och läser andra året på handelsprogrammet. Innan hon åker till skolan lämnar hon Oliwer på förskolan, de veckor som han bor hos henne.

Disciplinen och ansvaret som växt med mammarollen har också fått Elin att tänka mer på framtiden:

– Min mamma har eget företag och det verkar så kul. Jag går ju handels och drömmer också om att starta eget och bli chef. Jag tror att föräldraskapet lärt mig mycket om ansvar.

Mest läst