Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Emma Jangestigs barn blev mördade: ”De är med hela tiden”

06 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografLasse Allard/Aftonbladet/TT
Emma Jangestig slogs medvetslös med en hammare i sitt eget hem, och när hon vaknade upp på sjukhus tio dagar senare var hennes barn döda.
Nu har 14 år gått sedan tyska Christine Schürrer mördade Emmas barn i ett svartsjukedrama – men varje dag är barnen Max och Saga närvarande.
– Vi säger ju att vi är sex i familjen. De är med hela tiden här hemma, säger Emma Jangestig till Allas.
Annons
Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Tvåbarnsmamman Emma Jangestig hade varit tillsammans med sin nya kärlek i åtta månader när det i mars 2008 knackar på hennes dörr till hemmet i Arboga. Emma tänker att det är hennes sambo som har famnen full och behöver hjälp att öppna dörren, men möts i stället av en okänd kvinna. Hon presenterar sig som Tine innan hon slår ner Emma, som genast förlorar medvetandet.

Tio dagar senare vaknar Emma upp på sjukhuset, där hon har hållits nedsövd för att läkarna skulle kunna kontrollera blödningarna i huvudet där hon blivit slagen med en hammare. Det första Emma frågar efter är sina barn – men det dröjer innan hon får veta vad som hänt.

– Jag fortsatte fråga. Till slut kom det in en läkare. Det var när jag låg i Västerås. Jag kommer ihåg när han kom in i rummet att jag visste exakt vad han skulle säga. Det syntes i hans ansikte. Jag ville bara att han skulle gå ut. Men han satte sig ner på sängkanten och sa ”Emma, det är något du inte har förstått, Max och Saga är döda, de finns inte längre”, har Emma berättat för Allas 2020.

Annons

Dömdes för mord – men vägrade erkänna

Emma visste inte än vad hon själv hade utsatts för, men förstod att barnen råkat offer för samma person. I förhör med polisen sa hon att de borde kolla upp den tyska kvinna som Emmas sambo tidigare varit tillsammans med – utan att veta att tyska medborgaren Christine Schürrer redan gripits av polisen, häktad för morden på Saga och Max, och mordförsöket på Emma.

Under rättegången som följde nekade Christine Schürrer hela tiden till brott, men motivet växte ända fram under rättegångsprocessen.

– Det kom fram ganska klart vid rättegången att hon hade haft en crush på min sambo och att det handlade om svartsjuka. Jag lider inte av att hon inte erkänt det. Jag tror att min sambo haft ett större behov av erkännande. Jag är 100 procent övertygad om att det är rätt människa, sa Emma Jangestig till Allas.

Efter en tid på Hinseberg skickades Christine Schürrer till Tyskland, där hon nu avtjänar sin livstidsdom.

Annons

”De är med hela tiden”

I dag har Emma Jangestig fått två barn till, Julia och Caspian, med sin sambo. Paret hade bara varit tillsammans i åtta månader när morden och mordförsöket ägde rum, men har hållit ihop sedan dess.

För henne är det viktigt att vara noga med att hon är fyrabarnsmamma, och aldrig räkna bort sina äldsta barn.

– Vi säger ju att vi är sex i familjen. De är med hela tiden här hemma.

Emma Jangestig med ett fotografi på sina barn Max och Saga, som mördades 2008.

Emma arbetar nu i skoladministration, men föreläser också för anhöriga till våldsoffer. Hon har också varit med och grundat föreningen Rav – Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade. Varje år har organisationen en träff där de umgås, stöttar och pratar med varandra om de anhöriga som de har förlorat.

– De här träffarna är speciella för det är min helg på året som jag känner att jag verkligen får vara med Max och Saga. Då kan jag känna mig som den fyrabarnsmamma som jag faktiskt är, säger hon till Expressen.

Annons