Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dna-testet avslöjade familjens hemlighet – som dolts i 54 år

13 apr, 2023 
AvStina Meyerson
FotografInstagram/@daniwriter
Dani Shapiro dna test
När författaren Dani Shapiro tog ett dna-test för skojs skull kunde hon aldrig föreställa sig att det skulle komma att förändra allting hon trodde att hon visste om sig själv.
Sanningen om vem hon var hade dolts för henne under de 54 år hon levt – och utöver chocken hade hemligheten fått allvarliga konsekvenser genom hela Danis liv.
Annons
6 kändispar som fått barn i hemlighetBrand logo
6 kändispar som fått barn i hemlighet

Ett enkelt beslut en vinterkväll år 2016 kom att bli livsomvälvande för den amerikanska författaren Dani Shapiro.

Hennes man skulle ta ett dna-test för skojs skull och frågade om hon också ville skicka iväg ett prov. Dani var inte särskilt nyfiken på sin härkomst, eftersom hon kände att hon redan hade koll på den; båda hennes föräldrar härstammade från Östeuropa och var ashkenaziska judar.

Men trots att hon inte direkt sprack av nyfikenhet över att få veta mer så tänkte hon: ”Varför inte?” och gick med på det. Och den enkla axelryckningen kom att förändra allting hon någonsin trodde att hon visste om sig själv och sitt ursprung.

Dani Shapiro: ”Sanningen hade dolts för mig i 54 år”

När testresultatet kom tillbaka stod det klart att vad Dani Shapiro trodde att hon visste om sin härkomst inte stämde.

Annons

Till häften härstammade hon mycket riktigt från Östeuropas ashkenaziska judar, men till hälften inte. Dessutom matchades Dani ihop med en person som identifierades som hennes biologiska kusin, som hon aldrig tidigare hört talas om.

”Det var uppenbart hur det egentligen låg till. Min kära far, som dött i en bilolycka när jag var 23, var inte min biologiska pappa”, skriver hon i Time och fortsätter:

”Sanningen hade dolts för mig i 54 år”.

Tystnadskulturen och märkliga "behandlingen”

Anledningen till den, för Dani Shapiro, chockartade sanningen var att föräldrarna haft problem att skaffa barn. På den tiden var impotens och infertilitet oerhört stigmatiserat och assisterad befruktning var ingenting man talade högt om i föräldrarnas kretsar, utan någonting skamfyllt.

Annons

När föräldrarna uppsökte det nu nedlagda institutet för föräldraskap vid University of Pennsylvania, erbjöds de en märklig ”behandling” i enlighet med den rådande tystnadskulturen.

Proceduren gick i grund och botten ut på att faderns sperma blandades med en donators, så att chansen för att barnet biologiskt skulle bli pappans fortfarande skulle finnas. Par skulle därför kunna leva i den falska tron att deras barn helt och hållet var deras, även biologiskt.

Att det senare enkelt skulle gå att kolla upp med ett dna-test var ingenting man tänkte på då, menar Dani som undersökt fenomenet vidare efter sin upptäckt.

Allvarliga problemen på grund av hemligheten

Men att Dani Shapiro blev till på det här viset, utan någon vetskap om det, kom att få vissa allvarliga konsekvenser – utöver chocken av att få veta sanningen om sin historia vid 54 års ålder.

Annons

Under hela sitt liv har författaren nämligen delgett sjukvården med felaktiga uppgifter om familjens medicinska historik. Exempelvis när hennes son drabbades av en ovanlig anfallssjukdom som kunde vara ärftlig; då sa Dani självsäkert till neurologen att ingen i familjen hade en historia av anfall.

Dessutom beskriver Dani hur hennes uppväxt präglats av en känsla av att vara annorlunda och inte passa in i familjen. Hon liknade inte sin pappa alls och fick ständigt höra hur hon stack ut från resten – och kände vidare att någonting saknades, men utan att veta vad.

Nu har Dani grävt mer i sin familjs historia och hur dåtidens infertilitetsproblem hanterades, i boken Inheritance.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons