Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Blinda pappan: Så läser jag böcker för mitt barn

10 feb, 2024 
Anthony Ferraro läser med punktskrift.
Anthony Ferraro är småbarnspappa – och blind.
Men att han inte kan se är inget han låter vara ett hinder från att umgås och läsa med sin lilla dotter, något han nu visar på sociala medier.
– Jag ska inte låta min blindhet hindra mig från att var den bästa pappan jag kan vara, säger han.
Annons
10 svenska kändisar med deras okända föräldrarBrand logo
10 svenska kändisar med deras okända föräldrar

28-åriga amerikanen Anthony Ferraro har varit blind sedan födseln, men har under hela sin uppväxt uppmuntrats att göra vad han vill och inte låta sig hindras av sitt funktionshinder. Under uppväxten var han bland annat framgångsrik inom judo, och satsade till och med på att delta i Paralympics innan han skadade sig.

När han under 2023 väntade sitt första barn tillsammans med frun Kelly, 35, bestämde sig Anthony för att applicera sin livsinställning även på faderskapet.

– Jag har alltid sagt att vad som än händer, så ska jag inte låta min blindhet hindra mig från att vara den bästa pappan jag kan vara, säger han till New York Post.

– Jag har blinda vänner som är rädda för att skaffa barn, i fall deras barn också skulle vara blint. Men jag har alltid tyckt att det är en dålig anledning att inte skaffa barn. Vad som helst kan hända vilket barn som helst, men om mitt barn skulle vara blint, vem hade då varit en bättre lärare åt dem än jag?

Annons

Läser för dottern

Nu när dottern har kommit till världen är han fast besluten att kunna umgås med sin dotter lika mycket som andra pappor – även när det kommer till godnattsagorna. Anthony har lagt till braille, alltså punktskrift, i barnböckerna för att han ska kunna högläsa för dottern, och så småningom också kunna lära henne läsa på samma sätt, trots att hon kan se.

– Att vara pappa är fantastiskt, hela den resan. Att vara en blind pappa gör att det inte är lika lätt att hitta sätt att umgås med min dotter. Men om jag kan ha braille-skrift så kan jag läsa helt som vanligt. Det känns som ett viktigt sätt att bygga vår relation, och jag känner mig tacksam att jag kan göra det med henne.

Dottern har inte ens börjat gå än, men har redan förstått att hon behöver kommunicera mer med ljud med sin pappa än sin mamma.

– Hon vet att hon måste låta för att jag ska kolla på henne. Hon har lärt sig att jollra mer med mig än med min fru, och hon är väldigt verbal. Men även om hon är tyst så kan jag känna hennes leende även om jag inte kan se det.

Kändispapporna och deras söner – när de är lika gamlaBrand logo
Kändispapporna och deras söner – när de är lika gamla
Annons