Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här har de poolparty på demensboendet i sommarhettan

26 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografSVT.
De höga temperaturerna har varit ett faktum i stora delar av landet under juli, och inte minst i Skåne har det värmebölja.
På Suellsgatans äldreboende i Landskrona stavas lösningen på hettan barnpooler för alla inneboende.
– Kalla fotbad, våta handukar i nacken och på huvudet är lysande idéer för att svalka sig, säger undersköterskan Jeanette Stenbacka till SVT.
Annons
6 tips som får dig att sova bättre i sommarvärmenBrand logo
6 tips som får dig att sova bättre i sommarvärmen

Värmen har slagit mot Sverige i juli, och medan många semesterfirare tycker det är skönt med härligt badväder så kan de höga sommartemperaturerna också innebära problem för äldre och sjuka.

På Suellsgatans äldreboende i Landskrona så har man kommit på smarta lösningar för att både ta vara på sommaren, men samtidigt se till att de som bor på hemmet har det bra och inte blir överhettade.

För SVT visar äldreboendet, där flertalet av de inneboende är dementa, hur de dukar upp för en sommarfest redan klockan sex på morgonen.

– Det var tänkt att vi skulle ha sommarfesten i eftermiddag men på grund av värmen flyttade vi fram den, säger undersköterskan Jeanette Stenbacka till SVT.

Barnpooler hjälper de gamla att hålla temperaturen

För att de gamla inte ska må dåligt i värmen har man fyllt flera små barnpooler med kallt vatten, där alla kan svalka sig genom att doppa fötterna. Personalen får också fylla på med vatten i glasen stup i ett, så att ingen får värmeslag.

– Kalla fotbad, våta handukar i nacken och på huvudet är lysande idéer för att svalka sig, säger Jeanette Stenbacka.

Ingrid Linge Borgström, enhetschef på äldreboendet, menar att sommarfesten inte kostar mer än något annat, men att de har ambitionen att sätta lite guldkant på tillvaron.

– Det kostar inte mer jämfört med andra äldreboenden. Alla äldreboenden i Landskrona stad har sådana här aktiviteter och försöker bjuda på det lilla extra. Det kostar inte mer än ett leende.

Annons