Så stöttar du någon i sorg
1:19

Efter reklamen: Så stöttar du någon i sorg

(1:19)

Slå på ljud

Melissa Nordell var en fotomodell som hade hela livet framför sig, men ändå fick hon inte bli mer än 22 år gammal. Det såg hennes expojkvän till när han mördade henne i november 2001.

Melissa och den 15 år äldre mannen hade börjat dejta ett och ett halvt år tidigare, och blev så småningom ett par. Det dröjde dock inte länge innan hans svartsjuka och kontrollbehov tog över relationen och hela Melissas liv. När Melissa valde att göra slut och avsluta förhållandet kunde mannen inte acceptera det – och mördade henne. Söndagen den 11 november 2001 hittades Melissas kropp i vattnet utanför Ingarö i Stockholm, nedsänkt med hjälp av hönsnät och kättingar.

Melissa Nordell blev 22 år gammal.

Foto: Youtube.

Melissas mamma Liz var den som anmälde dotterns försvinnande till polisen.

– Jag fick inte tag på henne på telefon som jag brukar. Och då kunde jag inte släppa det utan anmälde henne försvunnen, berättade Liz för GT 2020.

När hon pratade med polisen fick hon veta att de hade hittat en kvinna, och Liz åkte direkt till dotterns hem – som redan var avspärrat.

– Då var det redan avspärrat där. När jag var där bekräftades att det var Melissa som var död. Så fick jag veta det. Det blev ett töcken. En chock.

Melissas expojkvän hade mördat Melissa, och sedan tagit hjälp av en släkting, som hade hjälpt honom att sänka kroppen. Släktingen dömdes för medhjälp till mord till sex års fängelse, medan mannen fick en livstidsdom för mordet.

Johan Asplunds mamma om den eviga sorgen efter sonens försvinnande

Liz hjälper utsatta kvinnor efter mordet på dottern

Efter 13 år frigavs han dock 2015, efter en rad permissioner. Som minst sitter man 12 år i fängelse som livstidsdöms i Sverige.

Liz Nordell är kritisk mot att mannen släpptes ur fängelset 13 år efter att ha mördat hennes dotter.

– Det första jag tänker var: redan? Det är en kort tid. Om man tänker på vad ett mord är. Det är det värsta brott man kan begå. Livstid låter bra, men 13 år, jag tycker inte att det är schyst. Man vet ju inte om de återgår till vanliga liv när de släpps. Man vet inte vad som ska hända. Det har man inte en aning om.

Efter mordet på hennes dotter bestämde sig Liz Nordell för att vända sorgen till något produktivt, och hjälpa kvinnor som hamnar i samma situation som Melissa befann sig i – i destruktiva relationer de inte kan lämna utan att frukta för sitt eget liv. 2002 bildades stiftelsen Melissas minnesfond, eller Melissafonden, som har ett tjugotal lägenheter där utsatta kvinnor kan få skydd och trygghet.

”Våra lägenheter fungerar som en förlängning av kvinnojourernas akutboende. Hos oss kan man få stanna en längre tid och i lugn och ro få distans till sin situation”, skriver stiftelsen på sin hemsida.

Melissas mamma Liz hjälper andra kvinnor med sin stiftelse.

Foto: Youtube.

I en intervju med Malou efter tio berättade Liz att hennes stiftelse då hade hjälpt över 150 kvinnor. I lägenheterna, som möblerats med hjälp av gåvor som skänkts från företag och privatpersoner, kan kvinnorna bo i upp till två år för att komma på fötter igen.

– De här lägenheterna är på något sätt min terapi, sa hon i TV4-programmet.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

• De flesta kommuner har en kvinnojour. Här finns stöd och hjälp.

• Kvinnofrids­linjen är öppen dygnet runt. Samtalet syns inte på telefonräkningen, 020-50 50 50.

• Brottsofferjouren, 116 006, kan hjälpa utsatta vidare.

• Change Collective, 010-160 27 27, kan också ge stöd och råd.

• Ytterst är kommunen ansvarig, och socialtjänsten är skyldig att ge råd kring hur den som är utsatt för våld går vidare.

• Även vårdcentralen kan ge råd, vård och stöd.

• I akuta fall, ring 112.

Mest läst