Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Homosexuella paret adopterade barnet som ingen ville ha: ”Gåva”

11 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
Ben fick ingen lätt start i livet, när han på grund av sitt Downs syndrom blev övergiven av både biologiska föräldrar och fosterfamiljer.
Men till slut hittade han rätt i sina pappor Steve och Kris Vella Grima – som också blev det första gifta homosexuella paret att adoptera ett barn.
”Du är den största och mest heliga gåvan vi fått”, har paret skrivit om sitt barn på Facebook.
Annons
Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
Adoption - det här gäller i Sverige

Redan från födseln fick Ben möta motgångar. Efter att ha fötts på Malta med Downs syndrom blev han som bebis övergiven av sina biologiska föräldrar, och sattes sedan i fosterhemssystemet. Men inte heller där fick Ben hitta trygghet – familjehem efter familjehem vägrade att ta emot honom på grund av hans syndrom.

Men till slut hamnade Ben rätt, hos en familj som också visste hur det var att mötas av fördomar och diskriminering. Det homosexuella äkta paret Kris och Steve Vella Grima visste att de ville bli pappor, men inte riktigt hur det skulle gå till. När de först träffade Ben 2015, när han bara var en lite bebis, så hade ännu inget gift gaypar adopterat ett barn.

Redan första gången paret såg Ben visste de att de ville bjuda in honom i sin familj. Men det skulle dröja till 2016 innan det blev verklighet, och Steve och Kris äntligen kunde kalla sig Bens pappor när de hade adopterat honom.

Lyckliga familjelivet efter svåra tiden

På Facebook delar familjen med sig av livet med Ben, och den lillasyster som de tog in som fosterbarn 2018. När Ben firade sin första jul som adopterad 2016 skrev de om den stora lyckan de känner över att ha fått sitt barn.

Annons

”Du är den största och mest heliga gåvan vi fått, och vi känner oss hedrade att få dela vårt liv med dig”, skrev paret på Facebook.

Steve och Kris har inte bara varandra, utan får också varmt stöd från sina familjer och släktingar, som gärna är med och passar barnen, och hjälper till med uppfostran.

Att paret fick familjelivet de hade drömt om är inget de har tagit för givet – det har varit en lång väg för dem, precis som för många andra homosexuella par.

– Förr i tiden blev man exkluderad från att gifta sig eller bilda familj om man identifierade sig som homosexuell. På grund av lagändringar är allt möjligt nu för tiden, men jag är medveten om att det kommer ta åratal innan samhället faktiskt ser oss som gelikar, har Kris sagt, skriver Independent.

Annons