3:45

Efter reklamen: Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i Uppsala

(3:45)

Slå på ljud

Sarah och Scott Shellenberger hade planerat för ett helt liv tillsammans. När de gifte sig 2018 visste de att de ville bilda familj, men de visste inte hur svårt det skulle bli. Efter att ha försökt bli gravida på naturlig väg utan att lyckas fick paret höra av läkarna att de skulle behöva hjälp av IVF, och påbörjade en fertilitetsbehandling.

Paret, som är från USA, tog hjälp av en klinik i Barbados för att plocka ut ägg och göra provrörsbefruktning.

– Första omgången fick vi ett genetiskt normalt embryo, som senare visade sig bli Hayes. Vi fick veta före jul att han var en pojke, berättar Sarah för Daily Record.

Storebroderns fina gest till sin nyfödda lillebror med Downs syndrom

Men Scott fick aldrig möta sin son Hayes. I februari året därpå, 2020, drabbades han av en plötslig hjärtattack och gick hastigt bort, bara 41 år gammal. Sarah, som kom hem från en resa när hon fick beskedet, fick skynda sig till sjukhuset för att ta farväl av sin numera hjärndöda make.

– Jag kunde inte förstå det. Det finns inga ord som kan beskriva den känslan.

Födde parets son – efter makens död

Mitt i sorgen bestämde sig Sarah för att göra vad hon trodde att maken hade velat – att hon skulle bli gravid och föda deras barn. Hon åkte tillbaka till kliniken och blev gravid. Den 3 maj 2021 födde hon sonen Hayes, 14 månader efter att ha förlorat sin man.

– Att hålla Hayes har varit så bra medicin för mig och han har läkt mitt hjärta på många sätt. Det är bitterljuvt för jag vet att Scott hade varit upp över öronen kär i honom och det är svårt att gå igenom de här sakerna utan honom. Jag kan absolut se Scott i honom, säger Sarah Shellenberger.

Nu hoppas Sarah kunna ge Hayes ett syskon med hjälp av de infrysta embryon som finns kvar på kliniken.

– Det känns som att det börjar ljusna och att mitt liv kanske inte är över, utan att jag har ett syfte.