Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hon hamnade hos fel familj – upptäckte efter 43 år

07 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, Facebook.
Shirley Muñoz Newson hade alltid känt sig utanför i sin familj, då hon inte såg ut som några av sina familjemedlemmar.
Men vid 43 års ålder kom sanningen fram – hon hade misstagits för ett annat nyfött barn på sjukhuset och hamnat hos fel familj.
– När jag såg mig i spegeln såg jag en främling. Vems liv hade levt under alla dessa år, säger hon till The Sun.
Annons
Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"Brand logo
Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"

Som liten flicka fick Shirley Muñoz Newson utstå skämt om att hennes mamma hade haft en affär med en annan man, och att hennes pappa inte var hennes pappa – medan alla hennes syskon och familjemedlemmar var ljusa och långa, var hon kort med mörka ögon och olivfärgad hy. Under hela uppväxten upplevde Shirley, boende i amerikanska delstaten Wyoming, att hennes familj hade svårt för henne.

– Min familj visade mig aldrig särskilt mycket kärlek. Mamma ryckte tillbaka när jag ville hålla henne i handen, och pappa kunde inte dölja sin avsmak. Jag hade inte en bra relation med mina syskon heller, förutom min tre år yngre bror Bill. Det kändes alltid som att mina syskon avskydde mig, säger Shirley i The Sun.

Annons

Men det skulle dröja tills Shirley hade fyllt 43 år innan sanningen kom fram. Hennes pappa hade då passerat 80 och bestämde att han ville göra ett dna-test innan han dog – han hade alltid misstänkt att hon inte var hans dotter. Två veckor senare kom provsvaret, och det visade sig att pappan hade rätt. Shirley tog då ett till prov, och efter ytterligare väntan stod det klart: inga av hennes föräldrar var hennes biologiska föräldrar.

– Det hade inte varit någon affär, så det fanns bara en förklaring jag kunde komma på: jag hade blivit utbytt vid födseln. Jag sprang in i badrummet och grät. När jag såg mig i spegeln såg jag en främling. Vems liv hade jag levt under alla dessa år, säger hon till The Sun.

Hittade sin familj

Shirley Muñoz Newson tog hjälp av en advokat för att få svar på sina frågor. Efterforskningarna visade vad hon hade misstänkt – när hon föddes den åttonde april 1958 hade det skett ett allvarligt misstag på sjukhuset i Wyoming. Hennes mamma var egentligen en då 20-årig kvinna vid namn Polly Muñoz.

Annons

– Inom de första timmarna efter vår födsel så byttes bebisarna ut mot varandra, och jag åkte hem med familjen Morgan, medan den andra bebisen vid namn Debbie, åkte hem med Polly. Sjukhuset hade ingen aning om att förväxlingen hade skett.

När sanningen kommit fram söktes Debbie och Polly upp, men det gick inte riktigt som Shirley hade tänkt. Debbie valde att klicka hennes samtal, och Shirleys biologiska mamma kom med ett tråkigt besked.

– Hon sa att hon bodde åtta timmar bort, men när jag frågade om vi kunde ses så sa hon att det inte var möjligt än – hennes man hade aldrig tyckt om att hon fått ett barn utanför äktenskapet och ville inte diskutera det.

Återföreningen blev inte vad hon ville

Debbie mötte så småningom upp med Shirleys syskon och föräldrar, och togs emot som en förlorad dotter. När Polly senare besökte Shirley trots allt, så var det inte lika kärleksfullt.

– Det blev inte den återförening jag så desperat ville ha. Det var inga kramar, bara avståndstagande småprat. Detsamma gällde mina biologiska halvsyskon från Pollys äktenskap, de ville inte ha något med mig att göra. Den avvisningen var så smärtsam, säger Shirley till The Sun.

Men en person tog henne till sig – Shirleys moster Mary. Hon bjöd glatt in sin förlorade systerdotter i värmen.

– Hon visade mig mycket kärlek, och lärde mig om mitt ursprung och hur man lagar mexikansk mat.

Annons