Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Hon har 13 barn – så får familjen livet att gå ihop

24 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Alexis Brett är mamma i en av Storbritanniens största familjer – hon och maken Davie har 13 barn tillsammans.
Nu berättar Alexis hur hon får familjelivet att gå ihop, och avslöjar hur många timmar hon ägnar åt hushållsarbete varje dag.
– Vi har länge sagt att vi inte ska ha fler barn, men sen dyker det upp en till ändå, säger hon till The Sun.
Annons
Se kändisarna som fått barn 2022Brand logo
Se kändisarna som fått barn 2022

Som mamma i en av Storbritanniens största familjer sköter mamma Alexis Brett dagligen ett hushåll för 15 personer – henne, maken Davie och deras 13 barn.

I en intervju med brittiska The Sun berättar hon om sin intensiva vardag, där hennes rutin börjar halv sex varje morgon, och hon inte kommer i säng förrän halv tolv på kvällen.

– Vi har länge sagt att vi inte ska ha fler barn, men sen dyker det upp en till ändå, säger hon till tidningen.

Paret har nu bestämt att dottern Scarlet, som föddes i augusti 2022, blir deras sista barn. Hon har då 12 äldre syskon – Campbell, 20, Harrison, 19, Corey, 17, Lachlan, 14, Brodie, 12, Brahn, 11, Hunter, 9, Mack, 8, Blake, 6, Rothagaidh, 5, Cameron, 4, och Orran, 1.

Annons

Mat för 1500 kronor – varje dag

Varje dag lägger familjen 1500 kronor på mathandling. De avverkar sju liter mjölk, tre brödlimpor, en stor förpackning flingor och flera förpackningar chips varje dag. Utöver att handla måste Alexis också tvätta en hel del. Familjen har investerat i en tvättmaskin i storleken större, men trots att den rymmer 14 kilo tvätt så tvättar hon i snitt tre gånger om dagen. Utöver det får hon också torktumla flera gånger om dagen.

När Alexis inte är mammaledig jobbar hon som gyminstruktör, något hon nu ser fram emot att börja jobba som igen. Även om hon och Davie gillar att ha en stor familj med många barn så går det inte ihop att skaffa fler barn.

– Vi har nått vår gräns. Vi har behövt köpa trippla våningsängar för att alla ska ha någonstans att sova. Och vi har köpt två enorma hörnsoffor för att alla ska kunna sitta ner samtidigt.

Blivit dyrare att leva

Varje månad har familjen utgifter på över 60 000 kronor, med räkningar, matkostnader och hushållskostnader. Alexis menar dock att de inte tar emot bidrag, utan att Davies jobb som tågförare och hennes deltidsjobb räcker för att det ska gå ihop. Men inflationen har påverkat dem.

Annons

– Det har blivit avsevärt mer tajt sen levnadskostnaderna har ökat. Varenda krona som kommer in i hemmet spenderas igen, men vi försöker vara försiktiga med våra pengar. Vi äter inte ute ofta, och jag lagar ofta storkok.

Allt detta till trots är Alexis tydlig – hon älskar sin stora familj.

– Vi skulle inte ändra det för allt i världen.

Se 8 kändisar som vägrar anlita barnvaktBrand logo
Se 8 kändisar som vägrar anlita barnvakt
Annons