Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hon mobbades för sin hårfärg – nu har Jessica fått sin revansch

25 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Som barn blev Jessica Gagen mobbad och slagen av sina skolkamrater – bara för att hon hade rött hår.
Nu har hon tagit revansch mot mobbarna, när hon blivit den första Fröken England med rött hår, samtidigt som hon är en framgångrik ingenjör.
– Jag fick dagligen höra glåpord och även om jag inte tror att barnen alltid var elaka, så fanns det definitivt tillfällen när de var det, har hon sagt.
Annons
Hollywoodkändisarna och deras döttrar i samma ålderBrand logo
Hollywoodkändisarna och deras döttrar i samma ålder

Nyligen blev Jessica Gagen, som studerar för att bli flygplansingenjör, utsedd till vinnare i skönhetstävlingen Miss England – Fröken England. Med vinsten gjorde Jessica historia, då hon är den första rödhåriga kvinnan som vunnit tävlingen.

– Jag tittade tillbaka i historien och jag upptäckte att det inte finns så många rödhåriga på tv. Jag tror att det skulle vara så bra om det kunde finnas någon i den sortens position som är rödhårig. Även förra året fanns det inte en rödhårig i Miss World, säger Jessica Gagen i en intervju efter vinsten.

Annons

Men att Jessica skulle bli landets skönhetsdrottning var långt ifrån självklart – under uppväxten hade hon aldrig kunnat tro att det skulle hända.

Mobbades för sitt utseende

När Jessica Gagen gick i skolan fick hon nämligen hela tiden höra att det var något fel på henne, allt för att hon hade rött hår. De mobbande skolkamraterna retade Jessica för hennes utseende, och varje dag fick hon höra att hon var ful. Barnen nöjde sig inte heller med elaka ord – hon blev både spottad på, slagen och bränd.

Annons

– Jag fick dagligen höra glåpord och även om jag inte tror att barnen alltid var elaka, så fanns det definitivt tillfällen när de var det, berättar Jessica Gagen för brittiska tidningen The Mirror.

Hon fortsätter:

– Jag blev slagen, spottad på och fick saker kastade i huvudet ganska många gånger, men värst var när en tjej brände mig för att jag hade rött hår. I årskurs 7 brukade jag äta min lunch på skoltoaletterna, för vid de tillfällen jag försökte sitta med några av tjejerna ställde de sig upp och lämnade mig ensam.

Vill ge styrka till andra

När åren gick och Jessica växte upp bestämde hon sig för att göra vad hon kunde för att hjälpa andra barn i samma situation – hon ville visa att rött hår är lika vackert som andra hårfärger. Hon fick kontrakt med en modellagentur, och därefter var karriären ett faktum.

Annons

Genom att vinna skönhetstävlingen vill hon visa att det går att vinna mot mobbarna.

– Jag tänkte att om jag kunde vinna det här, skulle jag kunna ge barn som blir mobbade kraft och få dem att förstå att de är fina oavsett hur de ser ut eller vad de har för färg på deras hår. Det är fint att kunna representera de yngre barnen och säga ”jag har gått igenom det och du kan använda den smärtan för att få upprättelse”. Gör det till din superkraft.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons