Se också: Så hanterar du trauma efter en olycka
1:13

Efter reklamen: Se också: Så hanterar du trauma efter en olycka

(1:13)

Slå på ljud

Vi vet aldrig när vi kommer uppleva en dag som för alltid förändrar våra liv, förrän vi har genomlevt den. För amerikanska Bethany Hamilton var den dagen när hon som 13-åring gav sig ut för att surfa som vanligt och attackerades av en tigerhaj. Bethany överlevde det fruktansvärda traumat, men förlorade sin vänstra arm när hajen attackerade henne.

Bethany Hamilton kort efter sin olycka.

SCOTT MALCOLM/SIPA / Sipa / TT

Många hade nog aldrig velat bada igen efter att ha fått sin arm avbiten av en haj, men Bethany – som drömde om en karriär som professionell surfare – vägrade låta det hindra henne. Bara en månad efter hajattacken var tonåringen i vattnet igen. Efter att ha testat olika proteser insåg Bethany att hon inte ville ha någon protes, och började anpassa sitt liv till att bara ha en arm. För att hon skulle kunna fortsätta med sin stora passion surfing monterade hennes pappa ett handtag på hennes surfbräda, så att hon inte skulle kunna ramla av när hon paddlade ut i vågorna.

Hon övergavs av föräldrarna för att hon är albino – gör nu succé som modell

Året efter hajattacken släpptes Bethanys bok Soul surfer: The true story of faith, family and fighting to get back on the board, en bok som blev till filmen Soul surfer 2011.

Inspirerar många efter olyckan

Bethany Hamilton har en imponerande inställning till olyckan som har inspirerat många runt om i världen.

– Jag skulle inte vilja ändra vad som hände mig, för då skulle jag aldrig ha fått den här chansen att inför er alla omfamna fler människor än vad jag någonsin hade kunnat med två armar, har Bethany sagt.

Att växa upp som tonåring och ung vuxen med bara en arm i en utseendefixerad värld som har snäva åsikter om hur kvinnor ska se ut är inte enkelt, men Bethany har velat fokusera på viktigare saker än utseende – som godhet, medkänsla och beslutsamhet.

– Jag gillar hur jag ser ut och behöver inte en arm för att vara vacker. I stället för att fokusera på vad jag inte gillar med min kropp, eller mina begränsningar, så väljer jag att vara tacksam för den otroliga kroppen jag har.

Vill berätta för sönerna

I dag är Bethany Hamilton gift med maken Adam Dirks, och de tre har tre söner tillsammans. Hon vill att hennes barn ska få samma kärlek för havet som hon har, och vill lära dem om att aldrig ge upp.

Det har gjorts filmer och släppts böcker om Bethanys resa.

imago sportfotodienst

– Jag ser fram emot att berätta om min olycka för min son, så han ser att jag inte är en typisk mamma. Jag vill visa att en haj kanske har bitit av min arm, men det stoppar inte livet. Det gör bara mig mer bestämd och stark.

Källa: Cheery.

Se också: 5 dödsolyckor som inträffat på filminspelningar
1:19

Efter reklamen: Se också: 5 dödsolyckor som inträffat på filminspelningar

(1:19)

Slå på ljud