Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Han stals från sin mamma på sjukhuset – återförenas efter 42 år

31 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Jimmy återförenades med sin biologiska mamma.
Maria Angelica González levde i 42 år i tron om att hennes nyfödda son hade dött på sjukhuset – när han i själva verket blev stulen och adopterad.
Nu har sonen Jimmy Lippert Thyden, som vuxit upp i USA, kunnat återförenas med sin chilenska mamma.
– Det är som att hitta en pusselbit efter 42 år, säger Jimmy Lippert Thyden.
Annons
Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
Adoption - det här gäller i Sverige

Efter 42 år av sorg och lögner har en familj nu äntligen kunnat återförenas och få en ny chans tillsammans. När Maria Angelica González 1981 födde sin son på ett sjukhus i Chiles huvudstad Santiago lades han i kuvös, då han var för tidigt född. Maria skickades hem från sjukhuset, men när hon kom tillbaka för att hämta sin bebis fick hon höra att den nyfödda pojken hade dött. Förkrossad bad hon om kroppen för att kunna begrava sin son ordentligt – men fick då höra att sjukhuset redan hade gjort sig av med kroppen.

Annons
Jimmy Lippert Thyden som barn.
Jimmy Lippert Thyden stals som bebis.

Men det Maria Angelica González fick höra var bara lögner. Hennes nyfödda son stals från sjukhuset, och såldes för att kunna adopteras bort. Sonen adopterades av ett par i USA, som fick höra att bebisen inte hade några levande släktingar. I sin nya familj fick pojken namnet Jimmy Lippert Thyden.

Jimmy växte upp i en kärleksfull familj, och började inte söka efter sitt förflutna förrän han själv försökte få barn. Det var hans fru Johannah som hittade en artikel om hur en man i Kalifornien hade återförenats med sin förstafamilj i Chile. Det började gå upp för Jimmy hur vanligt det var att chilenska barn såldes för adoption på 70- och 80-talet.

Annons

– Jag insåg att om det finns en kvinna i den här världen som hade gått igenom den smärtan för inget annat än någon annans girighet, så kände jag att jag inte skulle vara bättre än förövarna om jag förnekade henne chansen att få veta sanningen, säger Jimmy Lippert Thyden.

Fick möta sin mamma efter 42 år

Jimmy tog ett dna-test med en organisation som fokuserar på att återförena barn adopterade från Chile med sina förstaföräldrar. Dna-testet ledde honom snabbt till en kusin, och snart kunde Jimmy återförenas med sin mamma, fyra bröder och en syster. Tillsammans med sin familj åkte han till Chile där han den 17 augusti fick träffa och krama om sin biologiska mamma för första gången.

Jimmy Lippert Thyden med familj.
Jimmy Lippert Thyden med sin familj, i samband med återföreningen i Chile.

– Det har varit otroligt. Jag liknar känslan vid att... Det är som att ha hittat en pusselbit efter 42 år. Det är underbart hur omedelbart jag kände att jag passade in, det är som att det varit meningen att jag skulle vara här hela tiden.

Annons

Jimmy Lipperrt Thyden berättar också att han presenterat sin adoptivmamma och biologiska mamma för varandra, och att de båda har varit stöttande och kärleksfulla både mot honom och varandra under den uppslitande processen.

Jimmy Lippert Thyden återförenades med sin mamma.
Jimmy Lippert Thyden återförenades med sin mamma.

– Det första min mor sa till min mamma var ”Tack. Tack för att du tagit hand om honom och gett honom ett meningsfullt liv”. Hon hade all anledning att vara arg eller föraktfull, men i stället hanterade hon det med värdighet. Och det gjorde min mamma också. Min mamma tackade henne med, för gåvan att få en son som hon fått ta hand om.

Annons