Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jonathan är pappa till över 550 barn – nu stoppas han

11 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografYoutube, TT.
Jonathan Meijer är biologisk pappa till över 550 barn.
Jonathan Meijer är spermadonatorn som har sett till att över 550 barn har kommit till världen.
Nu förbjuds han att fortsätta donera – och Jonathan ångrar att han ljugit för föräldrar om hur ofta han donerat.
– Jag blev fäst vid känslan att sitta med människor och få bekräftat att du gör något värdefullt för dem, säger han till Dagens Nyheter.
Annons
Här är kändisarna som skaffat barn på egen handBrand logo
Här är kändisarna som skaffat barn på egen hand

Jonathan Meijer är en 42-årig musiker och Youtuber från Nederländerna, som handlar med ved. Han är också biologisk pappa till över 550 barn i hela världen.

Under många år har Jonathan donerat sperma för att hjälpa barnlösa par att kunna bli gravida. Exakt hur många barn han har vet han inte – det kan vara många fler än de han känner till

– Jag känner till omkring 550. De är jag säkra på eftersom de har kommit till via nederländska kliniker eller när jag hjälpt till privat runt om i världen. Sedan finns det en del som jag inte är säker på. De kommer från Cryos spermabank i Danmark. Jag hjälpte till där ett tag, säger Jonathan Meijer i en intervju med Dagens Nyheter.

De flesta av Jonathans barn bor i Nederländerna, över 100 stycken. Men han känner också till ett 80-tal i Tyskland, och vet att hans avkommor också finns i länder som USA, Schweiz, Österrike, Mexiko, Argentina och Australien. Han ska enligt egen utsago inte ha något barn i Sverige.

Jonathan Meijer.
Jonathan Meijer började donera sperma 2007.

Jonathan får inte donera mer

Men nu har domstolen i hemlandet satt stopp för Jonathan att fortsätta donera, och skulle han bryta mot det kan det kosta honom miljontals kronor. Han konstaterar själv att hans ”svaga punkt” är hur bra han mår av att kunna donera och hjälpa ofrivilligt barnlösa att få bli föräldrar, och att få deras tacksamhet.

Annons

– Beroende är inte ett snällt ord för att beskriva det, men jag blev fäst vid känslan att sitta med människor och få bekräftat att du gör något värdefullt för dem. Få deras livsdröm att bli sann.

2017 kom det fram att Jonathan hade donerat till över tio kliniker bara i Nederländerna, och han svartlistades från att donera mer där – men fortsatte göra det utomlands. När blivande föräldrar frågade hur många barn han redan gett upphov till ljög han, något han ångrar i dag. När det kom fram att han ljugit, och föräldrarna insåg hur många biologiska syskon deras barn hade, var reaktionerna blandade.

– En del var upprörda, riktigt upprörda. Andra var mer i stil med ”vi förstod att du hade fler än vad du berättade, men vi är så lyckliga och bryr oss inte”. Några blev förvånade och ansåg att jag borde ha varit mer öppen med allt.

Annons