Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Kom till landet som tonåring – knappt två år senare var hon mamma till 13

16 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografInstagram.
Katie Davis var bara 18 år när hon bestämde sig för att åka till Uganda medan hon utbildade sig till sjuksköterska.
Men väl på plats i landet förändrades hennes liv för alltid – och bara 18 månader senare var hon extramamma till 13 flickor.
– Min första instinkt är inte ”åh, en bebis – låt mig adoptera den!”, för jag tycker att det bästa vore om de uppfostrades av ugandier i Uganda, säger hon.
Annons
VIDEO: Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
VIDEO: Adoption - det här gäller i Sverige

Det var 2008 som Katie Davis, bara 18 år gammal, tog ett beslut som skulle påverka resten av hennes liv. Hon hade precis gått ut gymnasiet och börjat studera till sjuksköterska på högskolan när hon bestämde sig för att pausa sina studier och i stället åka till Uganda innan hon pluggade klart.

Men när Katie återvände från Uganda fick hennes familj ett överraskande besked – hon hade bestämt sig för att hoppa av sina studier och i stället återvända till det östafrikanska landet som missionär. Hon ville också hjälpa till med utbildning i landet. Hon lovade sina föräldrar att någon gång utbilda sig klart till sjuksköterska, som hon hade drömt om så länge, och åkte sedan iväg från familjen igen.

Katie började arbeta på förskola och ett barnhem – men en natt drabbades området av en fruktansvärd storm, och ett av husen kollapsade. De tre barnen som bodde i huset vårdades på sjukhus, och det var när Katie hälsade på dem där som en av flickorna frågade om inte Katie kunde bli hennes mamma. 18 år gammal bestämmer sig Katie för att ta in den nioåriga Agnes.

Annons

Inom 18 månader hinner Katie gå från vanlig student till mamma åt 13 föräldralösa eller övergivna flickor mellan åldrarna 2 och 15.

– Min första instinkt är inte ”åh, en bebis – låt mig adoptera den!”, för jag tycker att det bästa vore om de uppfostrades av ugandier i Uganda. Men när jag visste att de inte hade någonstans att ta vägen så kunde jag inte bara skicka iväg dem, säger hon.

Blev vårdnadshavare åt 13 flickor

Amerikanen valde att återvända hem till Tennessee för att slutföra sin sjuksköterskeutbildning, men insåg att hon saknade sin familj i Uganda för mycket, och hoppade av igen. När hon försökte adoptera flickorna fick hon dock höra att hon var för ung – i Uganda måste du ha fyllt 25 år för att få adoptera ett barn. I stället utsågs hon till rättslig vårdnadshavare över barnen.

Annons

– Det känns som att hon är min mamma på riktigt för hon visar mig kärlek, och jag känner, ja, det här är min mamma, säger Prissy, en av Katies flickor.

2015 gifte sig Kate med maken Benji Davis. Paret växte upp inte långt ifrån varandra i Tennessee, men det var först i Uganda som de träffades och blev kära. I dag lever familjen i Uganda med två biologiska söner och 13 adoptivbarn.

Katie menar att alla inte behöver, eller kan, göra som hon har gjort – men att alla kan göra något.

– Man behöver inte vara i Uganda för att vara missionär. Man behöver inte adoptera 13 barn för att utföra Jesus vilja, säger hon.

Källa: Newsner.

SE OCKSÅ: Så kan du göra skillnad - och må bättre på kuppenBrand logo
SE OCKSÅ: Så kan du göra skillnad - och må bättre på kuppen
Annons